ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης: Τα μηνύματα και το προεκλογικό «άρωμα»

Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης: Τα μηνύματα και το προεκλογικό «άρωμα»
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες, Δευτέρα 14/11, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε μια ομιλία με έντονο… προεκλογικό «άρωμα» έστειλε μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον δύο μετώπων: του ΣΥΡΙΖΑ και εξωθεσμικών κέντρων, τα οποία δεν κατονόμασε.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σήκωσε το «γάντι» και εξαπέλυσε «πυρά» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι εκτοξεύει λάσπη και σπέρνει διχασμό.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία ανοιχτών ζητημάτων -από την ενεργειακή και όχι μόνο ακρίβεια μέχρι την υπόθεση Πάτση και τις παρακολουθήσεις- ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως λέει «όχι» σε όλα και ότι υπόσχεται λύσεις με φτηνά ψέματα.

Αναφέρθηκε δε και στην προσωπική του στοχοποίηση, καθώς, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση ανακαλύπτει «ευθύνες Μητσοτάκη» πίσω από παγκόσμια προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, στο δρόμο προς τις κάλπες.

Κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να διαπιστώσουν τα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο τετραετίες.

Τόνισε δε, χαρακτηριστικά:

«Όχι δεύτερη φορά στη συμφορά».

Και εντείνοντας ακόμη περισσότερο την επίθεσή του, τόνισε:

«Δεν πρόκειται για παράταξη αλλά για ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και ευδοκιμεί στο βούρκο της πολιτικής. Για αυτό και κρύβονται πίσω από κάθε χυδαιότητα. Μέχρι και παιδεραστές μας αποκάλεσαν οι άθλιοι».

Βάζοντας στο «στόχαστρο» τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμη και την ακεραιότητα των εκλογών.

«Τώρα προετοιμάζουν την ήττα τους αμφισβητώντας ακόμα και το σημαντικότερο κεκτημένο της ίδιας της μεταπολίτευσης: την ακεραιότητα των εκλογών και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον νικητή. Ο αριστερός “τραμπισμός” σε όλο του το μεγαλείο» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «κέντρα» που θα ήθελαν έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μια «αγκυλωμένη κυβέρνηση» ενώ επεσήμανε πως «ήδη κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους».

«Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού είχε ως στόχο τη συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που φαίνεται και από το σχόλιο που έκανε για τη σημασία της πρώτης κάλπης: «αυτή θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει, ώστε η δεύτερη να κάνει πιο ισχυρή και λειτουργική την επιλογή των πολιτών».

Η Πειραιώς φαίνεται να ανησυχεί ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα οδηγήσει σε κύκλο εσωστρέφειας -κάτι που θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες, εκπέμπεται σταθερά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα για να μην μείνει καμία «σκιά» από την υπόθεση των υποκλοπών για τον πρωθυπουργό ή το σύνολο της κυβέρνησης.

«Συνειδητά μπερδεύουν νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά, που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε. Και επιχειρούν να πείσουν, για ποιο πράγμα άραγε; Ότι δεν είχα άλλη δουλειά, από το να ακούω τους υπουργούς μου, τις γυναίκες τους; Τη γραμματέα μου; Ηθοποιούς; Ούτε καν τους πολίτικους μου αντιπάλους;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε:

«Δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη. Εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου. Έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ρίχνει φως στην εμπλοκή του. Επιβεβαιώνει στην τελευταία του συνέντευξη ότι λειτουργούσαν κακόβουλα λογισμικά στη χώρα, μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα. Έχει τεκμηριωθεί από το 2016, ότι λειτουργούσε το Pegasus. Μιλάμε για την εποχή παρακολούθησης που έχω βάσιμες υποψίες ότι παρακολουθούνταν και το δικό μου τηλέφωνο».

Και συνέχισε:

«Και κάτι άλλο που λέει πολλά. Ήταν ο Τσίπρας ο ίδιος που γνώριζε τη λειτουργία τους, που μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών έσπευσε πέντε μέρες πριν τις κάλπες και άλλαξε τον ποινικό κώδικα, που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία μέσων παρακολούθησης. Μετέτρεψε έτσι το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Σε ποιους άνοιγε το δρόμο; Το χθες ίσως να απαντά και στο σήμερα».

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των υποκλοπών έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρη, τόσο μέσω των τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και διά των κινήσεων της κυβέρνησης -ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις απέναντι στις θολές συκοφαντίες και νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ και την προστασία από κακόβουλα λογισμικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ