ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαφορετική γραμμή Ερντογάν - Σοϊλού: Οι ευχαριστίες του Τούρκου προέδρου σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Σε διαφορετική γραμμή Ερντογάν - Σοϊλού: Οι ευχαριστίες του Τούρκου προέδρου σε Ελλάδα και ΗΠΑ
Φωτογραφία του Τούρκου προέδρου από τη Σύνοδο των G-20 στο Μπαλί (Bay Ismoyo/Pool Photo via AP)

Σε διαφορετική γραμμή από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε tweet του ευχαριστεί σειρά χωρών -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και οι ΗΠΑ- για τη στήριξή τους μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Στο εν λόγω tweet, ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που αντέδρασαν μετά από το αιματηρό χτύπημα στην οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης και «μοιράστηκαν τον πόνο μας και έστειλαν συλλυπητήρια».

Η ανάρτηση του Τούρκου προέδρου συνοδεύεται από ένα γράφημα, στο οποίο εμφανίζονται οι σημείες όλων των χωρών που έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Σε αυτό, εμφανίζεται και η ελληνική σημαία, καθώς και η αμερικανική.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε προκαλέσει αίσθηση τη Δευτέρα, καθώς είχε εξαπολύσει «πυρά» τόσο κατά της Αθήνας όσο και της Ουάσινγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι εάν η κουρδικής καταγωγής συλληφθείσα για την επίθεση δεν είχε συλληφθεί, τότε θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μιλώντας από το σημείο της τραγωδιάς, είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έκανε λόγο για «ανεύθυνες δηλώσεις».

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.


Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών.


Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους» τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Το tweet του Τούρκου προέδρου γράφτηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ