ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τείχος» Μενέντεζ – ομογενών βουλευτών στην τουρκική προκλητικότητα

«Τείχος» Μενέντεζ – ομογενών βουλευτών στην τουρκική προκλητικότητα
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (AP Photo/Andrew Harnik)

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και τη δέσμευση του Αμερικανού ομολόγου του ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα για τα F-16, ωστόσο το «μπλόκο» από πλευράς του επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ -ΜπομπΜενέντεζ και των Ελληνοαμερικανών βουλευτών παραμένει.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής «άστραψε και βρόντηξε» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, χαρακτηρίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βάναυσο δικτάτορα».

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη» ανέφερε ο Μενέντεζ.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενδεχομένως να «πόνταρε» στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για την επίλυση του θέματος εκσυγχρονισμού και αγοράς των F-16.

Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, κατάφεραν κόντρα στις προβλέψεις να κρατήσουν τη Γερουσία, με αποτέλεσμα ο Ρόμπερτ Μενέντεζ να παραμείνει στη θέση του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, άλλωστε, πως εάν είχαν τον έλεγχο της Γερουσίας οι Ρεπουμπλικάνοι, τότε τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για την Άγκυρα.
Ο Μενέντεζ ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και τόνισε ότι η αμερικανική στάση δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

«Η συνεχιζόμενη επιθυμία του Ερντογάν να προβάλλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός».

Ομοβροντία κατά του Ερντογάν

Οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές βγήκαν ενισχυμένοι από τις ενδιάμεσες εκλογές και προειδοποιούν τον Ερντογάν πως θα βάλουν «ταφόπλακα» στα σχέδια του για νέα F-16.

Στην ίδια εκδήλωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας, η τροπολογία του οποίου θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την πώληση όπλων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων, να σταματήσει η Άγκυρα να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό για εμένα και πολλούς στο Κογκρέσο ότι αυτή η πώληση μπορεί να προχωρήσει ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί το δικαίωμα της Κύπρου για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και χωρίς ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμποδίσουμε τη μεταφορά των F-16 ή άλλων αμερικανικών όπλων στο καθεστώς Ερντογάν» τόνισε ο βουλευτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν που ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες για την αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν και η Τουρκία εξακολουθούν παραβιάζουν κατ’ επανάληψη τα ψηφίσματα ασφαλείας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ καταθέσαμε τροπολογίες στον αμυντικό προϋπολογισμό θέτοντας όρους στην πώληση F-16 στην Τουρκία, τους ζητάμε να ικανοποιήσουν μια σειρά από όρους οι δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί».

Άλλωστε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου η διακομματική τροπολογία που θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία ώστε να αποτελέσει τμήμα του νομοσχεδίου για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Πρωτοβουλία και επιστολή Πάπας

Μερικές μόλις ημέρες μετά από την επανεκλογή του, ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας ανέλαβε νέα διακομματική πρωτοβουλία για να υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει νέα αμερικανικά μαχητικά.

Άλλωστε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου η διακομματική τροπολογία που θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία ώστε να αποτελέσει τμήμα του νομοσχεδίου για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Εν όψει αυτού, με επιστολή του προς την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κρις Πάππας ζητά τη διατήρηση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Με την επιστολή, που έχει διακομματικό χαρακτήρα, απευθύνεται στις Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας με αρμοδιότητα στους εξοπλισμούς προτρέποντας να διατηρήσουν την τροπολογία στον τελικό Νόμο περί Εξουσιοδότησης για την Εθνική Άμυνα (NDAA), που θέτει εύλογους περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να πωλήσει αεροσκάφη F-16 και να διαθέσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των μαχητικών στην Τουρκία. Η σχετική τροπολογία είχε περάσει από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός της συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , κάτι που οδήγησαν τις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο πωλήσεων και αναβαθμίσεων F-16 για την Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυρώσεων CAATSA».

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη: «Το γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίζει την κυβέρνηση Ερντογάν από το να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της από τους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ και η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ– δεν μπορεί να αγνοηθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ