ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Το παρασκήνιο, ο ρόλος της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Το παρασκήνιο, ο ρόλος της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας
Ο Νίκος Δένδιας συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του στη Βεγγάζη (ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)

Το διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε χθες, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αποκαλύπτει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τη Λιβύη: πρώτον, ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ένας αναξιόπιστος συνομιλητής και δεύτερον ότι συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα.

Η Αθήνα απάντησε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην «παγίδα» που επιχείρησε να στήσει η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μάνγκους, με τον Νίκο Δένδια να μην κατεβαίνει καν από το κυβερνητικό αεροπλάνο όταν αντελήφθη ότι περίμενε να τον υποδεχτεί η γυναίκα που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε φτάσει στην Τρίπολη για να συναντηθεί μόνο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων -μεταξύ των οποίων και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα μίλησε για αθέτηση της συμφωνίας από πλευράς της Τρίπολης ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αντέδρασε οργισμένα, ανακαλώντας τον επιτετραμμένο στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «προσβολή του λιβυκού λαού» και εκδίδοντας μια ανακοίνωση καταδικάζοντας το περιστατικό, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα αντιδράσει.

Ενδεικτικό της στενής σχέσης της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα είναι ότι οι λιβυκές αντιδράσεις μεταδόθηκαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης -οι Τούρκοι θα επιθυμούσαν διακαώς να σχολιάσουν τη συνάντηση Δένδια - Μάνγκους ως έμμεση αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ελλάδα.

Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «διπλωματική αυθάδεια» του υπουργού Νίκου Δένδια αλλά και για «φιάσκο», αναδεικνύοντας τον εκνευρισμό της κυβέρνησης για το περιστατικό.

Για ακόμη μια φορά, διαφαίνεται ότι η Άγκυρα αποτελεί «ταραξία» της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι τεταμένη.

Η θέση της Αθήνας επί του ζητήματος είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται στην εξής φράση: κανείς δεν θα μας επιβάλλει με ποιον θα συναντηθούμε.

Το παρασκήνιο του «γεια σας και αντίο»

Στο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης αναφέρεται το Politico, εκτιμώντας ότι «πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις» Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης.

«Γεια σας και αντίο: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται στην Τρίπολη και φεύγει αμέσως μετά», είναι ο τίτλος του άρθου για τους λόγους που οδήγησαν τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει την άμεση αποχώρησή του και να μην κατέβει καν από το αεροσκάφους

«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο κορυφαίος εμπλεκόμενος πολιτικός δεν κατεβαίνει καν από το αεροπλάνο και απογειώνεται ξανά», σημειώνει το δημοσίευμα και εξηγεί:

Σε αυτό το ταξίδι, ο Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμενε να προσγειωθεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά με έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα.

Ο Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις έρευνες με την Τουρκία.

Αυτό ήταν το Σχέδιο Α.

Ο Δένδιας, συνεχίζει το άρθρο του Politicο, χρειαζόταν ένα γρήγορο Σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Επίσης, τον περίμενε… η Μανγκούς!

«Γρήγορα, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου, δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει» περιγράφει το Politico.

Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, ούτε για να συμφωνηθεί μια τυπική επίσημη συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ