ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση Σοϊλού κατά ΗΠΑ: Κανονίζουν τους λογαριασμούς τους στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας

Νέα επίθεση Σοϊλού κατά ΗΠΑ: Κανονίζουν τους λογαριασμούς τους στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Σε νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι κανονίζει τους λογαριασμούς της στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επιτροπής προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής αναφορικά με το έργο του υπουργείου του, ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την αστάθεια σε πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Όπως είπε ο ίδιος, «οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα έφερναν ειρήνη και δημοκρατία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».

«Το μόνο που άφησαν πίσω τους ήταν η καταστροφή, η τρομοκρατία, η αστάθεια, μια ετήσια παραγωγή 9.000 τόμων οπίου και ανθρώπων που πέφτουν από τις ρόδες των αεροπλάνων» είπε δηκτικά ο ίδιος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι με το εμπάργκο που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, απομόνωσαν το Ιράκ και το απέκοψαν από τον κόσμο.

«Οι ΗΠΑ κανονίζουν τους λογαριασμούς τους με την Κίνα μέσω Ταϊβάν, τους λογαριασμούς τους στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας και τους λογαριασμούς τους με τη Μέση Ανατολή μέσω του PKK/YPG».

Ο Τούρκος υπουργός είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και μετά από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του.

Ωστόσο, αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τα συλλυπητήρια του οποίου και δέχτηκε.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, οι δύο πολιτικοί είχαν θέσει επί τάπητος και το «καυτό» για την Άγκυρα ζήτημα των F-16, που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει τη συνεχιζόμενη στήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση και αγορά μαχητικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ