ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση Ερντογάν με ένταξη των Κατεχόμενων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Νέα πρόκληση Ερντογάν με ένταξη των Κατεχόμενων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών
AP Photo/Firdia Lisnawati

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την «ένταξη» των Κατεχόμενων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος για το καθεστώς παρατηρητή που χορηγήθηκε στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

«Η οικογενειακή φωτογραφία ολοκληρώθηκε με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) να γίνεται μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν είπε στον Τατάρ ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα μαζί σύμφωνα με το ιστορικό κάλεσμα που έκανε στη διεθνή κοινότητα για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Ερντογάν μετέφερε για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά του για την «39η επέτειο από την ίδρυση της ΤΔΒΚ».

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών είναι ένα διακρατικό μπλοκ, που ιδρύθηκε με στόχο την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ τουρκόφωνων χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του τουρισμού.

Τα μέλη του είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν.

«Άκυρο» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκφράσει την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απορρίψει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών».

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ' επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.

Η αντίδραση Ελλάδας, Κύπρου

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει την προσπάθεια εισδοχής του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκοφώνων Κρατών, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο σχέδιο αυτό.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, η κυπριακή διπλωματία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή.

Υπενθυμίζει ότι βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών-μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων «οντοτήτων».

«Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της 'οντότητας' και όχι του 'κράτους', αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης "τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» τονίζει το κυπριακό ΥΠΕΞ.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των 'οντοτήτων' και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου Καταστατικού από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού».

Επισημαίνει ακόμη με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Καζακστάν και του υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

«Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ