ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα για «Κιβωτό»: Φρικιαστικά πράγματα όσα ακούμε – Να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκκαλο»

Συρεγγέλα για «Κιβωτό»: Φρικιαστικά πράγματα όσα ακούμε – Να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκκαλο»
Η κα Συρεγγέλα τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κανόνων στα ιδρύματα και τις αυξήσεις ποινών σε τέτοιου είδους εγκλήματα INTIME / Περιστέρης Δημήτρης

«Να φτάσει το "μαχαίρι στο κόκκαλο" και να αποκαλυφθεί η αλήθεια» είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, αναφερόμενη σε όσα αποκαλύπτονται για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες των παιδιών για κακοποίηση, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε:

«Είναι όχι μόνο σκληρό. Είναι φρικιαστικά πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες. Όλα διερευνώνται από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Πρέπει να φτάσει το “μαχαίρι στο κόκαλο” σε κάθε περίπτωση» τόνισε.

Παράλληλα, η κα Συρεγγέλα τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κανόνων στα ιδρύματα και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, όπως οι αυξήσεις των ποινών για τέτοιου είδους εγκλήματα. Δήλωσε ότι θα πρέπει να μας χαροποιεί το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα στόματα και σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση των καταγγελιών για παρόμοια περιστατικά.

Τέλος, η κα Συρεγγέλα διαβεβαίωσε ότι στα ιδρύματα όπου διαμένουν παιδιά γίνονται πολλοί έλεγχοι, περισσότεροι από ό,τι γίνονταν στο παρελθόν και εξήγησε ότι δεν είναι όλες οι δομές - που ασχολούνται με παιδιά- κακοποιητικές.

Ερωτήματα και αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ

Πλήθος ερωτημάτων έχουν προκαλέσει τα όσα κατέθεσε 19χρονος ότι συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», με τις καταγγελίες για κακοποίηση -σεξουαλική και σωματική- να παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας και να προκαλούν εύλογο αποτροπιασμό στο πανελλήνιο.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίστηκε για το πρωί της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση από τις Αρχές.

Η καταγγελία του 19χρονου αποτέλεσε μόνο την αρχή των αποκαλύψεων, που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλαπλασιάστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι νεαροί ενήλικες που πέρασαν κάποια χρόνια στη δομή καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, ακραίες τιμωρητικές συμπεριφορές αλλά και περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από εργαζόμενους στις δομές της ΜΚΟ.

Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει πλέον τέσσερα πρόσωπα -τρεις εργαζόμενοι στη δομή και ο πάτερ Αντώνιος- κατά των οποίων έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ανηλίκων ενώ αναμένονται εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Αρχές είναι το για ποιους λόγους ο 19χρονος συνόδεψε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ σε κάποιο ταξίδι του και εάν αυτό προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΜΚΟ.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ανακοίνωσή του το πρωί της Κυριακής (20/11) τόνισε πως «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. "Κιβωτό του Κόσμου"», ανακοινώνοντας παράλληλα πως αποφάσισε να απογορεύσει την τέλεση ιεροπραξιών για τον πατέρα Αντώνιο, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ