ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για «Κιβωτό του Κόσμου»: Πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών

Οικονόμου για «Κιβωτό του Κόσμου»: Πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών
INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Στο ζήτημα των ημερών, με αφορμή τη σωρεία καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων πρέπει και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που μένουν στη δομή, τα οποία όπως είπε «πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση».

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, είπε πως αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού.

Είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.

«Πολλές από τις δομές έχουν μακροχρόνια ιστορία, έχουν σώσεις ανθρώπινες ζωές και έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίς.

Παράλληλα, τόνισε τις τρεις αλλαγές στο πλαίσιο της αναδοχής:

  • τη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής,
  • τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και
  • τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη, με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.

«Δυστυχώς πρόσφατα ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος», είπε, προσθέτοντας πως «σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, σε άλλες όχι».

«Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά και θα γίνουν. Οι θέσεις της κυβέρνησης στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών είναι γνωστές και αποτυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με μια φράση: ‘Καμιά ανοχή’», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η αντικατάσταση της διοίκησης της δομής της Κιβωτού γίνεται «με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε το 2022».

Η κυβέρνηση, είπε ο κ.Οικονόμου, έκρινε πολιτικά ότι δεν εξασφαλίζει η παρούσα διοίκηση την ομαλή λειτουργία της δομής, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Μέγιστη θητεία αυτής της προσωρινής διοίκησης ο ένας χρόνος. Συνολικά στο θέμα της προστασίας των παιδιών και των ιδρυμάτων η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, η σημερινή σύσκεψη είχε το πιεστικό αντικείμενο να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η συγκεκριμένη δομή.

Υπάρχει ένας κλονισμός της εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρηματοδότηση της Κιβωτού προερχόταν κατά 95% από ιδιώτες, συμπλήρωσε.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει αποδώσει.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το «αν πρόκειται να υπάρξει νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας» έπειτα και από τις εικόνες στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε:

«Υπάρχει ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο για την προστασία. Ξεκινά από τους εξωδικαστικούς που μπορούν να γίνουν. Με επιδότηση του κράτους ώστε να πληρώνουν δόσεις ή το ενοίκιο εφόσον πάει σε φορέα το σπίτι τους για να το επανακτήσουν, ώστε ευάλωτοι συμπολίτες μας να μην φτάσουν εκεί. Το πλαίσιο έχει αποδώσει. Βασικός στόχος η τήρηση της νομιμότητας, η εξάντληση κάθε δυνατότητας προστασίας και η αποτροπή του να γλιτώνουν τις υποχρεώσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Απολογισμός δράσεων της εβδομάδας

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε σε έναν απολογισμό δράσεων της προηγούμενης εβδομάδας επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας στα αγαθά, για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών απέναντι στις εισαγόμενες κρίσεις, για την απόκρουση των έξωθεν επιβουλών και για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και για τη χαλύβδωση των θεσμών και τη βελτιστοποίηση του κράτους, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας. «Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας γιατί αυτά είναι τα ζητούμενα, αυτές είναι οι προτεραιότητες των πολιτών», τόνισε και επεσήμανε ότι δεν θα ξεστρατίσει η κυβέρνηση από αυτές.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στην τρίτη εβδομάδα λειτουργίας για το «καλάθι του νοικοκυριού» καταγράφοντας σημαντική μείωση τιμών και σε μέτρα για τη στήριξη των νέων και την Παιδεία (δωρεάν ευρωπαϊκή κάρτα νέων, πρόγραμμα ψηφιακή μέριμνα 2), σε μέτρα για το Περιβάλλον (ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στο 94,5% της επικράτειας, έναρξη εργασιών για δημιουργία δημόσιου χώρου αναψυχής στο Μάτι). Επεσήμανε ακόμη ότι σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλών επιτοκίων δημιουργείται παράθυρο κατά το οποίο το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς δημιουργώντας συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ με 100 εκατ ευρώ των 18 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco που βρίσκονται στη χώρα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θέσπιση της πιλοτικής λειτουργίας για το κουμπί πανικού σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και έκλεισε με δυο λόγια, όπως είπε για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη διαρκή αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. «Ήδη -όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου- αν και είχαμε φέτος περισσότερες φωτιές από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών, οι απώλειες και οι ζημιές που είχαμε από τις φωτιές αυτές ήταν συντριπτικά μικρότερες», είπε.

«Αυτό δεν έγινε στην τύχη. Όλοι οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι πριν από 3,5 χρόνια, όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, η Πολιτική Προστασία ήταν ουσιαστικά ένα έρημο, ένα απαξιωμένο γραφείο. Σήμερα είναι ένα αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αυξημένες δυνατότητες και με αδιαμφισβήτητη πια αποτελεσματικότητα. Δόθηκε -και δίνεται- έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής με τη χρήση του 112, με την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση. Παρούσα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Στις φωτιές, στις πλημμύρες, ακόμη και στην κρίση της πανδημίας, στη διαδικασία του εμβολιασμού με την Επιχείρηση «Ελευθερία», η Πολιτική Προστασία δίνει απτά δείγματα γραφής του τι εννοούμε όταν λέμε ότι προετοιμάζουμε σωστά την ουσιαστική αντιμετώπιση κάθε κρίσης και πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε», συμπλήρωσε.

«Ένα ακόμη βήμα έγινε το περασμένο Σάββατο με την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, η οποία φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τον εθελοντισμό στη χώρα μας. Να αποτελέσει ένα «φυτώριο» εθελοντισμού, μια σχολή ανοιχτή στην κοινωνία, όπου τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές, αλλά και απλοί πολίτες, θα μπορούν να εκπαιδευτούν, λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση, ώστε να συμβάλλουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνδράμοντας τις αρμόδιες Αρχές. Και βέβαια να αποτελέσει το εγχείρημα αυτό, το έναυσμα για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας», συνέχισε.

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ και κανείς δεν δικαιούται ούτε να την υποβιβάζει, ούτε να την υποτιμά, ούτε και να κλείνει τα μάτια, ούτε να υποκρίνεται πως τίποτα δεν άλλαξε. Με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με ισχυρή πολιτική βούληση ανταποκρινόμαστε πολυεπίπεδα και σε αυτές τις προκλήσεις στις απαιτήσεις των καιρών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ