ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές εκλογές Καζακστάν: Θρίαμβος Τοκάγεφ με αιχμές κατά Ρωσίας

Προεδρικές εκλογές Καζακστάν: Θρίαμβος Τοκάγεφ με αιχμές κατά Ρωσίας
Ως προς την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει, ο κ. Τοκάγεφ δεσμεύτηκε να είναι πολυδιάστατη, αφήνοντας αιχμές για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ έχει μια επταετία μπροστά του για να αποδείξει αν θα συνεχίσει ή όχι τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, με αφορμή τους πάνω από 200 νεκρούς των ταραχών που συντάραξαν το Καζακστάν.

Ο 69χρονος πρόεδρος της χώρας κέρδισε πανηγυρικώς την επανεκλογή του την Κυριακή στις πρόωρες κάλπες οι οποίες στήθηκαν στο ένατο μεγαλύτερο κράτος του κόσμου με πληθυσμό 19,2 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα- τα τελικά αναμένονται την Τρίτη- συγκέντρωσε το 81,31% των ψήφων, όταν κανένας από τους πέντε αντιπάλους του δεν έλαβε πάνω από το 3,5% των ψήφων κι εκείνοι που δεν στήριξαν κανένα υποψήφιο έφτασαν το 5,8%.

Ήταν οι έβδομες προεδρικές εκλογές από τότε, το 1991, που το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του.

Η συμμετοχή ήταν λίγο χαμηλότερη του 70%, αν κι αρνητική εικόνα δημιουργήθηκε από τη σημαντική αποχή στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Αστανά και το Αλμάτι, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 48,67% και 28,72% αντιστοίχως.

Και οι 641 διεθνείς παρατηρητές πάντως- ανάμεσά τους κι από τον ΟΑΣΕ- διαπίστωσαν ότι όλα κύλησαν ομαλώς και ειρηνικώς, αν και κάποιοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το ότι οι αντίπαλοι του κ. Τοκάγεφ δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν και να αποκτήσουν δημοσιότητα.

Ο ίδιος ο απερχόμενος και νέος πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη για ενότητα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και υποσχέθηκε αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής του.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα δύο σώματα της Βουλής θα εκλεγούν απευθείας από το λαό- το πιθανότερο εντός του 2023, με τη σχετική προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών να προσδιορίζεται το Δεκέμβριο-, αφού μέχρι τώρα τοποθετούνταν από τα κόμματα.

Διευκολύνσεις, επίσης, αναμένεται να δοθούν και για την ίδρυση κομμάτων.

Ως προς την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει, ο κ. Τοκάγεφ δεσμεύτηκε να είναι πολυδιάστατη, αφήνοντας αιχμές για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δεσμεύτηκε και για την επιστροφή στη χώρα χρημάτων που έχουν παρανόμως εξαχθεί από αυτή.

«Έχω πει πολλές φορές πως το Καζακστάν πρέπει να μείνει αφοσιωμένο στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και να επιδιώκει μια ειρηνική εξωτερική πολιτική», ήταν τα ακριβή του λόγια.

Ενδεικτικό, εξάλλου, του ενδιαφέροντος για τις προεδρικές εκλογές ήταν πως διαπιστεύτηκαν γι’ αυτές συνολικώς 254 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ