ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικά Rafale: Για πρώτη φορά σε «διεθνή» άσκηση

Ελληνικά Rafale: Για πρώτη φορά σε «διεθνή» άσκηση
Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή (25/11), τα Rafale της 332 Μοίρας θα συνεκπαιδεύονται με τα γαλλικά Rafale του πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» που πλέει νοτίως της Κρήτης

Το βάπτισμα του πυρός παίρνουν τα ελληνικά Rafale που από σήμερα συμμετέχουν στην πρώτη τους διεθνή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι «Ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι», πέρασαν πρόσφατα την πρώτη τους επιχειρησιακή αξιολόγηση (Initial Operational Capability) και πλέον, κάνουν προβολή ισχύος μαζί με συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη. Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή (25/11), τα Rafale της 332 Μοίρας θα συνεκπαιδεύονται με τα γαλλικά Rafale του πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» που πλέει νοτίως της Κρήτης ενώ στις ασκήσεις πρόκειται να λάβουν μέρος και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας από άλλες Πολεμικές Μοίρες.

Ορόσημο για τα Rafale

Για την 332 Μοίρα όμως, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού είναι η πρώτη φορά που τα «Γεράκια» της 114 Πτέρυγας Μάχης θα συναντηθούν στον αέρα με μαχητικά άλλης χώρας. Η συνεργασία με τα γαλλικά Rafale αποτελεί και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Έλληνες αεροπόρους να δείξουν πόσο καλά έχουν εκπαιδευτεί στο νέο οπλικό σύστημα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα «Δελταπτέρυγα» της 332 Μοίρας «γράφουν» διαρκώς ώρες με την εκπαίδευση των ιπταμένων να συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς ενώ ολόκληρη η Μοίρα προετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχτεί τα τέσσερα νέα αεροσκάφη που θα αφιχθούν στην Τανάγρα στις αρχές του χρόνου. Ο σχεδιασμός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας προβλέπει τη σταδιακή εμπλοκή των Rafale σε όλο και περισσότερες και πιο σύνθετες ασκήσεις ώστε μέσα στους επόμενους μήνες η Μοίρα να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή, έτοιμη να αναλάβει κάθε είδους σενάριο μάχης.

Προβολή σημαίας

Την ίδια ώρα όμως, τα άλλα γαλλικά αεροσκάφη της 114 Πτέρυγας Μάχης, τα Mirage 2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας «Θησέας», συνεχίζουν την εντυπωσιακή τους παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πετώντας και αυτά πλάι σε γαλλικά Rafale πάνω από την έρημο Λίβα. Η 331 Μοίρα συμμετέχει για πρώτη φορά στο ATLC ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία της Αθήνας με το Αμπού Ντάμπι και κατ’ επέκταση με τον Αραβικό Κόσμο.

Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» του ΓΕΕΘΑ, με την τελική φάση να λαμβάνει χώρα σήμερα στις ακτές της Αλεξάνδρειας. Οι συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από αεροναυτικές μονάδες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας θα πραγματοποιήσουν μια εντυπωσιακή αεραποβατική ενέργεια με την οποία θα ολοκληρωθεί η εντυπωσιακή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση. Όμως, τα ελληνικά F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» θα παραμείνουν στην Αίγυπτο για την αεροπορική άσκηση «ΜΙΝΑ» ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους αμυντικούς δεσμούς με την Αίγυπτο.

Εξίσου σημαντική πάντως, ήταν και η συνεργασία με το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού του Ισραήλ, η οποία έλαβε χώρα στο Μυρτώο Πέλαγος. Περισσότερα από 50 ελληνικά F-16 ανεφοδιάστηκαν μέρα και νύχτα ώστε οι ιπτάμενοι να διατηρήσουν την διαθεσιμότητα τους ενώ η συνεργασία αυτή θα επαναληφθεί σε έξι μήνες. Ωστόσο, πονοκέφαλο για το Αεροπορικό Επιτελείο αποτελεί ο εναέριος ανεφοδιασμός των γαλλικών μαχητικών που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς τα Rafale και τα Mirage 2000-5 δεν μπορούν να «εξυπηρετηθούν» από το ισραηλινό τάνκερ με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις σε άλλα συμμαχικά κράτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ