ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας»
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως ο νόμος Σταθάκη επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία, όπως ο νόμος Κατσέλη, κι επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιτηδευματίες Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί πως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνονται με νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν επί ημερών τους στην κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου πως ο νόμος Σταθάκη επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία, όπως ο νόμος Κατσέλη, κι επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2019, όπως σημειώνουν, έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας: «Γι’ αυτό και οι δύο αυτοί νόμοι ενοχοποιήθηκαν από τους Θεσμούς ως εργαλεία στρατηγικών κακοπληρωτών και η κατάργησή τους τέθηκε ως προϋπόθεση για την έξοδο από τα μνημόνια».

Το Μάρτιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων κι όσοι ασκούσαν εμπορική κι επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές της περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Επιπλέον, προβλεπόταν κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης σε δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά– κοινωνικά κριτήρια.

Θέσπισε, επίσης, ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες και δικαστικώς να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, το νόμο αυτό παράτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από το νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020, ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας και για τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε εμφανιστεί στη Βουλή για να τον υπερασπιστεί.

Τον Ιούλιο, εξάλλου, του 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε τροπολογία του ν. 4605/2019 με διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών, καθώς και για παράταση ισχύος του νόμου.

Το Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς κατέθεσαν τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών, που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, αλλά και οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Τον Ιούλιο του 2021, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις 280.000 ευρώ, η οποία επίσης απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα Πέμπτη στο διεθνές συνέδριο «Circle The Med Forum 2022», στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 10:00 π.μ.

Πρόκειται για ένα συνέδριο αποτίμησης της πρόσφατης COP 27 για την κλιματική κρίση που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ