ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μύρισε εκλογές»: Η αποστροφή του πρωθυπουργού και οι αιχμές της αντιπολίτευσης

«Μύρισε εκλογές»: Η αποστροφή του πρωθυπουργού και οι αιχμές της αντιπολίτευσης
INTIME

Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει η χώρα, όπως καταδεικνύουν οι κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. 

Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καλλιθέα όπου βρέθηκε σήμερα, Σάββατο (26/11), ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», άνοιξε νέο κύκλο σεναριολογίας σχετικά με πρόωρες κάλπες.

Σε αυτό συνέτειναν επιπλέον οι πολλαπλές και διαφορετικού ύφους εμφανίσεις του πρωθυπουργού σήμερα, Σάββατο (26/11), που εκτός από την επίσκεψη στην Καλλιθέα, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη σε πιο χαλαρό ύφος στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το σχόλιο μέσω του λογαριασμού του στο instagram σε ανάρτηση του luben για το «καλάθι του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα, «τρολάροντας» την ανάρτηση του luben για το τι πρέπει να περιέχει το «καλάθι των διακοπών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Λείπουν τα ντολμαδάκια!!».

https://www.instagram.com/p/ClWXUbMKMnb

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ισχύει αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή περί τα τέλη της άνοιξης του 2023.

Εκτός από την σχετική πρωθυπουργική δέσμευση, προς την κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και η Οικονομία. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση αναμένει να αρχίσουν να «αποδίδουν» και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις αρχές της χρονιάς, όπως είναι για παράδειγμα οι αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, καθώς επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ακρίβειας στους τομείς της ενέργειας και των βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης εκτιμάται ότι προσθέτουν «πόντους» στην κυβέρνηση.

Όπως επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, η ακρίβεια είναι το βασικό ζήτημα που προβληματίζει τους πολίτες και σε αυτόν τον τομέα «επενδύει» η κυβέρνηση, που θεωρεί ως βασικό «όπλο» στην φαρέτρα της εν όψει εκλογών την πορεία της Οικονομίας και την αίσθηση της σταθερότητας στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και το δίλημμα της κάλπης που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλλιθέα, λέγοντας «δημιουργούμε πλεόνασμα, το οποίο επιστρέφουμε στην κοινωνία μέσα από στοχευμένα μέτρα στήριξης», για να υπογραμμίζει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, που θα φέρουν ξανά τη ΝΔ πρώτη και αυτοδύναμη.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον πρωθυπουργό ότι εάν «"μυρίζει εκλογές" ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία», ενώ σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του κρατά στο επίκεντρο το θέμα των παρακολουθήσεων.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε οικονομικά θέματα και προβάλλει το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Μητσοτάκης: Το κλίμα μυρίζει εκλογές – Η ΝΔ πρώτη και αυτοδύναμη

Σε αναφορά για τις εκλογές του 2023 προχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Καλλιθέα, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι και πάλι πρώτο και αυτοδύναμο.

«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές. Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεικνύοντας πως το κυβερνών κόμμα αρχίζει και μπαίνει πλέον και επίσημα σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τη Νέα Δημοκρατία, διότι «ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κρατάμε σταθερό το τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας σε ταραγμένα νερά».

Και συνέχισε:

«Θυμάμαι όταν είχα έρθει προεκλογικά να μιλήσω στην Καλλιθέα και είχα δεσμευθεί για κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Θα μειώσω τους φόρους, τους μειώσαμε, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και τις δημιουργήσαμε, θα φέρουμε ξένες επενδύσεις και τις φέραμε. Θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ασφαλή και πιο ισχυρή απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας και την κάναμε. Είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν 4 χρόνια».

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, υπογράμμισε, επίσης, ότι σε καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έχουν τύχει τόσες δυσκολίες.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Ξέρω και ξέρετε ότι σε καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έτυχαν τόσες μεγάλες δυσκολίες.

Από τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και την πανδημία, μέχρι τις προκλήσεις των γειτόνων μας και τώρα τη μεγάλη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ότι μπορούν να στηρίζονται σε εμάς και ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τους στηρίξουμε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Όπως στηρίξαμε την κοινωνία στην πανδημία και πληρώσαμε τους μισθούς όλων των εργαζομένων των καταστημάτων που έκλεισαν και στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με επιστρεπτέα προκαταβολή, το ίδιο κάνουμε και τώρα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε:

«Το γνωρίζετε όλοι σας, κάθε φορά που παίρνετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος βλέπετε τι θα πληρώνατε αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και τι πληρώνετε τώρα. Επειδή ακριβώς το κράτος σπεύδει και στηρίζει κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα, κάθε επιχειρηματία, είτε είναι μεγάλος είτε είναι μικρός.


Και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε, διότι σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργούμε ένα πλεόνασμα, το οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε στην κοινωνία μέσα από στοχευμένα μέτρα στήριξης.


Από 1/1/2023, οι συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8% στις συντάξεις τους. Η εισφορά αλληλεγγύης, αυτός ο μνημονιακός φόρος που έρχεται από το παρελθόν, θα καταργηθεί οριστικά για όλους.


Και τώρα, πριν από τις γιορτές, παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα πάρουν ένα έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το πλαίσιο στήριξης, το οποίο έχουμε δρομολογήσει για την κοινωνία από τότε που ξέσπασε αυτή η μεγάλη κρίση».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι ο προοδευτισμός και η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη και όχι στα λόγια.

Και, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε:

«Και αναρωτιέμαι πόσο προοδευτικοί και πόσο ευαίσθητοι ήταν όλοι αυτοί που μόνο φόρους αύξαναν και διέλυσαν τη μεσαία τάξη. Αύξησαν την ανεργία και επιβάρυναν τελικά τους πιο αδύναμους».

Είπε δε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία και καθώς οδεύει προς το τέλος της θητείας της.

«(…) Μπορούμε μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: ναι, σε αντίθεση με αυτά τα οποία έκαναν οι προηγούμενοι, εμείς ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Και διεκδικούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε τον τόπο για ακόμη μία τετραετία για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία έχουμε χαράξει. Και σας θέλω όλους δίπλα μου γιατί πρέπει να εξηγήσουμε και στους καχύποπτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμα προβληματίζονται σήμερα για το τι πρέπει να ψηφίσουν, ότι τίποτα από αυτά που έχουμε πετύχει δεν είναι δεδομένο» ανέφερε, συμπληρώνοντας:

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η πορεία την οποία έχουμε χαράξει, με μια λάθος επιλογή στην κάλπη μπορεί να αντιστραφεί και όλα όσα έχουμε χτίσει να γκρεμιστούν».

Για ακόμη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το κατά τη Νέα Δημοκρατία δίλημμα των εκλογών.

«Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει; Θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται κάθε μέρα να τα βγάλουν πέρα ή θα πάμε σε μια ισοπεδωτική λογική αύξησης των φόρων για να τσακίσουμε και πάλι τη μεσαία τάξη; Θα εξακολουθούμε -και το λέω αυτό γιατί έχουμε μαζί μας εδώ τον κ. Ναύαρχο- να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας έμπρακτα αγοράζοντας αεροπλάνα και καράβια ή θα ρισκάρουμε να ακυρώσουμε τις αμυντικές συμφωνίες τις οποίες έχουμε υπογράψει για να επιστρέψουμε σε μια δήθεν ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Κοιτάξτε, φίλες και φίλοι, τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα. Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε την πολύ μεγάλη πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν και μεγάλες δυσκολίες, ζητώντας παράλληλα από τα στελέχη, τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος να είναι «σεμνοί στη συμπεριφορά τους».

«Να αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει δυσκολίες και να περνάμε το μήνυμα ότι προσπαθούμε. Προσπαθούμε συνέχεια για το καλύτερο. Λύνουμε κάθε μέρα πολλά προβλήματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Αφού ο κ. Μητσοτάκης «μυρίζει» εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέροντας ότι «αρπακτικά έχουν πέσει πάνω στο εισόδημα των πολιτών» και «αρπακτικά κατασπαράζουν την δημοκρατία», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης "μυρίζει" εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία».

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία του τόπου ως ένας αποτυχημένος και αδίστακτος πολιτικός» και προσθέτει ειδικότερα: «Κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και στήριζε τα συμφέροντα των διαφόρων "Πάτσηδων". Στις ημέρες του το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ξανά και πνίγει μεσαία στρώματα και μισθωτούς. Η απέχθεια του για κάθε τι κοινωνικό φτάνει ακόμα και στην διάλυση μέσα από την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Επιπλέον, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη λεηλατεί την κοινωνία με τις οικονομικές της επιλογές και διαλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου με όσα κάνει στους θεσμούς» και πως «το σκάνδαλο Μητσοτάκη με το predator δείχνει την αντίληψη για τον τρόπο διακυβέρνησης». «Αρπακτικά που έχουν πέσει πάνω στο εισόδημα των πολιτών, αρπακτικά που κατασπαράζουν την δημοκρατία», προσθέτει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «το αίτημα που έρχεται από την κοινωνία είναι ένα: δικαιοσύνη», «πολιτική αλλαγή για να υπάρξει δικαιοσύνη στην οικονομία, να μπει τέλος στην ασυδοσία των ισχυρών, να υπάρξει επαναφορά του κράτους δικαίου». «Αφού ο κ. Μητσοτάκης "μυρίζει" εκλογές», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία».

«Η εικόνα που για πάντα θα συμβολίζει την πολιτική του θα είναι η σπασμένη πόρτα από τα σπίτια που θέλησε να λεηλατήσουν τα αρπακτικά του», αναφέρει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε λίγο πριν το μεσημέρι την αγορά του Κερατσινίου όπου μίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες οι οποίοι του εξέφρασαν την αγωνία τους για την ακρίβεια.

«Η κρίση βαθαίνει. Χιλιάδες Έλληνες βυθίζονται στην απελπισία. Οφείλουμε, λοιπόν, να πάρουμε γενναίες πρωτοβουλίες"», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης κι έκανε ειδική αναφορά στα κόκκινα δάνεια. «Καταθέσαμε τροπολογία προκειμένου να προστατεύσουμε εκ νέου την πρώτη κατοικία, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν με δικό μας νόμο το 2010» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

Κατέκρινε ακόμη «την πολιτική υποκρισία της Κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση και τόνισε πως «Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την απελπισία και την αγωνία χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων δανειοληπτών. Η Νέα Δημοκρατία κατήργησε το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds. Όμως υπάρχουν και τα χρέη προς το δημόσιο. Γι' αυτό προτείνουμε 120 δόσεις για τα χρέη στον ΕΦΚΑ και την εφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μόνο επιλογές που μειώνουν τις ανισότητες και δίνουν προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη, μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και τα ελληνόπουλα, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας» είπε.

Αναφερόμενος στη τακτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των τομεαρχών του κόμματος, σε δεκαπέντε μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων.

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να χτίσουμε μια σχέση αξιοπιστίας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί, μακριά από τον ελιτισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχώς πυροδοτούν έναν τοξικό δημόσιο διάλογο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής άφησε ένα λουλούδι στο μνημείο του Παύλου Φύσσα δηλώνοντας ότι οι Έλληνες οφείλουν να είναι ενωμένοι απέναντι στο φαινόμενο του νεοναζισμού.«"Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, οι αρνητές του Ολοκαυτώματος, οι υποστηρικτές του Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ, πρέπει να μείνουν στο σκοτάδι της ιστορίας. Και αυτή πρέπει να είναι η επιλογή του ελληνικού λαού και στις επόμενες εθνικές εκλογές» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ