ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Μόνο ο Γρ. Δημητριάδης προσήλθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Μόνο ο Γρ. Δημητριάδης προσήλθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην οποία είχαν κληθεί προς ακρόαση ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και τρεις επιχειρηματίες που φέρονται να σχετίζονται με το λογισμικό Predator.

Μόνον ο κ. Δημητριάδης εμφανίστηκε ενώπιον των μελών της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβράνος στις 25/11 απάντησε πως αδυνατεί να έλθει επειδή κατοικεί στο Λονδίνο, δήλωσε ωστόσο, πρόθυμος να πάει στις προξενικές αρχές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να απαντήσει. Σε ότι αφορά στον Φέλιξ Μπίτζιο που ζει στο Μιλάνο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δήλωσε πρόθυμος να απαντήσει γραπτώς.

Σε ότι αφορά στον Ταλ Ντίλαν έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί, όπως δεν βρέθηκε. Εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα στις προξενικές αρχές μας στο Τελ Αβίβ, χωρίς σποτέλεσμα.

Ο κ. Δημητριάδης αναμένεται να δηλώσει ότι θα πει ό,τι έχει να πει στη Δικαιοσύνη η οποία διερευνά την υπόθεση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε κλίμα έντασης μετά τη δήλωση του προέδρου της Θανάση Μπούρα ότι θα είναι μυστική η συζήτηση, καθώς αφορά την ΕΥΠ, πυροδοτώντας αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι οι κ.κ. Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ, αντιθέτως με όσα μέχρι σήμερα υποστήριζε. Για "συγκλονιστική δήλωση Μπούρα" φέρεται να έκανε λόγο ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς την "απουσία" των τριών επιχειρηματιών κ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε ότι η στάση αυτή δεν είναι ανεκτή κι ότι η παρουσία τους είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής κι ως εκ τούτου θα πρέπει να ξανακληθούν. Σε εξέλιξη μάλιστα, αυτή την ώρα βρίσκεται η ψηφοφορία στο αίτημα της αντιπολίτευσης περί βίαιης προσαγωγής τους, το οποίο αναμένεται να απορριφθεί καθώς άποψη της πλειοψηφίας είναι ότι η επιτροπή δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.

Στο θέμα της επίκλησης του απορρήτου έχουν διατυπωθεί γαλάζιες ενστάσεις. Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να αντικατασταθεί για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. Τη θέση του πήρε ο Γιώργος Βλάχος. Είναι παρούσα η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό αντικαταστάθηκαν οι κ.κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας από τους κ.κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δημήτρη Μαρκόπουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ