ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια είναι τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, ποια έχουν πάρει παράταση

Ποια είναι τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, ποια έχουν πάρει παράταση
ΕΣΠΑ

Πρόσθετες προσκλήσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ ύψους τουλάχιστον 0,5 δις ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο εξάμηνο. 

Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για τις 4 νέες δράσεις του α’ κύκλου του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, προϋπολογισμού 270 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις του προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τα 4 προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που έχουν προκηρυχθεί είναι μεγάλο, γι’αυτό το υπουργείο προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, ενώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός τους.

Όσον αφορά στη δράση “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”, έχουν υποβληθεί 16.193 αιτήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός της δράσης αυξήθηκε από 32,5 σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη δράση “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα” οι αιτήσεις προσεγγίζουν τις 8.000, για την “Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων” οι αιτήσεις ανέρχονται περίπου σε 4.500 και για την “Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων” σε 1.700. Αντίστοιχα ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 78 σε 110 εκατομμύρια ευρώ για τις μικρομεσαίες και από 70 σε 90 εκατομμύρια ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα οριστικοποιήθηκαν οι όροι σύστασης του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στη λειτουργία του συστήματος ΕΣΠΑ υπάρχουν αημαντικές καινοτομίες, ενώ εισήχθησαν αλλαγές και στη φάση αξιολόγησης με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια.

Άμεσα θα ενεργοποιηθεί δράση για τη δικτύωση επιχειρήσεων, δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων, δράση κατάρτισης για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων, καθώς και για τη στήριξη επιχειρηματικών συμπράξεων με ερευνητικούς φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά το πακέτο Γιούνκερ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι με την αναμενόμενη επιτυχή αξιολόγηση της 24ης Μαίου, τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους και την διαφαινόμενη άρση των capital controls, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον μέγιστο δυνατό τρόπο οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει το εν λόγω πακέτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ