ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται στη Βουλή τα νομοσχέδια που απομένουν για την εκταμίευση της δόσης

Έρχονται στη Βουλή τα νομοσχέδια που απομένουν για την εκταμίευση της δόσης
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βυζαντινό Μουσείο, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα EUROKINISSI/Στέλιος Μίσινας

Σε νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενσωματώσει η κυβέρνηση πολλές από τις «ουρές» που ζητούν οι δανειστές ως προαπαιτούμενα για να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.

Η κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες ωστόσο μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών υπάρχουν κάποια «αγκάθια», τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει υπερβολικά για να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων πιστεύει ότι κατ’ αρχήν –για λόγους δικής της αξιοπιστίας– δεν πρέπει να αποσύρει την διάταξη που αφορά τα ειδικά μισθολόγια και η οποία προβλέπει την δυνατότητα ξεπαγώματος, εφόσον έως την 31η/12/16 βρεθούν ισοδύναμα. Για το Μαξίμου, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στη Βουλή, η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει σ’ αυτό, όπως επίσης και στην δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και να μην κάνει μπρος πίσω στις υποσχέσεις της. Άλλωστε, το ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έπεισε και τον κυβερνητικό εταίρο του Μαξίμου, τον Πάνο Καμμένο να ψηφίσει ο ίδιος και το κόμμα του όλες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιήσει εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα, όχι όμως το σύνολό τους, ενημερώνει με επιστολή του προς τους επικεφαλής των θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξηγεί πως η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της και ότι ορισμένες εκ των υστέρων αξιώσεις των θεσμών δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται, διότι έχουν εξαντληθεί ήδη με συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Στο Μαξίμου, έχει προκληθεί μία σχετική αναστάτωση αναφορικά με το θέμα που αφορά τις offshore και για το οποίο η επίσημη αντίδραση εστιάζεται στην κριτική προς την Νέα Δημοκρατία πως «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν συγχρόνως ότι όλος ο θόρυβος που έχει προκληθεί οφείλεται στην ενεργοποίηση της περίφημης μονταζιέρας της Συγγρού που ξεσπαθώνει διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο όρος «εξωχώρια εταιρία» δεν έχει νομική υπόσταση κι εξ αυτού του λόγου πολλοί πολιτικοί μέχρι σήμερα με υπεράκτιες εταιρίες στο εξωτερικό κατάφεραν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ακόμη και στην δικαιοσύνη.

Τονίζουν ότι, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου το τελευταίο διάστημα, μία φορά από χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι αναγκάστηκαν να γίνουν συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες και να παρέχουν στοιχεία για offshore όταν τους ζητούνται.

Πηγές από το Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή επίσημο ταξίδι στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θα έχει μεταξύ άλλων συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη πιθανό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλγαρία, την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ