ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικότητα, κινηματισμός, ανάδειξη σκανδάλων και... Μακεδονία στο δρόμο προς τις κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικότητα, κινηματισμός, ανάδειξη σκανδάλων και... Μακεδονία στο δρόμο προς τις κάλπες
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την άτυπη περιοδεία του στη Μακεδονία, επισκεπτόμενος αυτήν τη φορά το Κιλκίς Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Στο «σωστό μείγμα» θεσμικότητας, κινηματισμού κι ανάδειξης σκανδάλων επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Αυτό φάνηκε και με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «κατάργησης του ΕΣΥ» το χαρακτηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τη μία, στην Κουμουνδούρου υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στην Αθήνα κι όχι μόνο κι από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επέλεξε γι’ άλλη μια φορά, στο πνεύμα της ΔΕΘ, να μιλήσει στη Βουλή σε χαμηλούς τόνους, προγραμματικά και δίχως να αναφέρει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν στο κομμάτι του εκλογικού σώματος που θα κρίνει, όπως πιστεύουν, το αποτέλεσμα και το οποίο δεν πείθεται από τα υψηλά αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν σκοπεύουν να δώσουν συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για θέματα που χαρακτηρίζουν σκανδαλώδη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παρακολουθήσεις.

Την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, συζητείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δίνοντας πιθανώς την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα της πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, φέρεται να έχει στη διάθεσή του στοιχεία τόσο για τις παρακολουθήσεις όσο και για τους εξοπλισμούς τα οποία θα χρησιμοποιήσει στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει σήμερα Παρασκευή την άτυπη περιοδεία του στη Μακεδονία, επισκεπτόμενος αυτήν τη φορά το Κιλκίς.

Είχαν προηγηθεί οι Σέρρες και η Πέλλα, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη έπονται η Φλώρινα και η Καστοριά αντιστοίχως.

Στις 11:00 ο κ. Τσίπρας θα περιοδεύσει στην αγορά του Κιλκίς (εκκίνηση από πεζόδρομο 25ης Μαρτίου), ενώ στις 12:30 θα έχει συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους (Οινοποιείο Τάτσης, Γουμένισσα).

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια από την ψήφισή της η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μετατραπεί σε πολιτικό πλεονέκτημα για τους ίδιους από μειονέκτημα και παράγοντα που συνέβαλε στην ήττα τους.

Αυτό σε συνδυασμό με τη «βίαιη», όπως τη χαρακτηρίζουν, απολιγνιτοποίηση με θύμα τη Δυτική Μακεδονία διαμορφώνουν συνθήκες ενίσχυσης του κόμματος σε νομούς που η απήχησή του ακόμα και το νικηφόρο 2015 ήταν σχετικώς περιορισμένη.

Επιπλέον, η προσωπική παρουσία Τσίπρα επιχειρείται να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε η οργή των Μακεδόνων να μην οδηγήσει σε αποχή ή στην κάλπη ακροδεξιών κομμάτων, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ