ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες με… προεκλογικό άρωμα: O σχεδιασμός της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Περιοδείες με… προεκλογικό άρωμα: O σχεδιασμός της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες
Φωτογραφία αρχείου από πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Σέρρες ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

«Μπαράζ» γαλάζιων περιοδειών με προεκλογικό… άρωμα αναμένεται το επόμενο διάστημα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείπει όλο και συχνότερα το Μέγαρο Μαξίμου για να επισκεφτεί πόλεις της περιφέρειας και να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης ανά την Ελλάδα.

Η αρχή έγινε προ ημερών από την Πάτρα ενώ σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Τρίπολη όπου θα έχει σειρά επαφών με φορείς αλλά και πολίτες.

Μάλιστα, θα δώσει και μια… ιδιαίτερη συνέντευξη στους «Μικρούς Δημοσιογράφους» του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης.

Παρότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει το χρόνο διεξαγωγής τους, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές διεργασίες εντός του κόμματος.

Τις περασμένες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να βάλουν… φρένο στις συζητήσεις για προκήρυξη των εκλογών εντός των δύο πρώτων μηνών του 2023, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ότι «από την άνοιξη μπορεί κανείς να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες».

Επόμενοι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας είναι όχι μόνο η συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων αλλά και το… φλερτ με τους αναποφάσιστους -μια δεξαμενή ψηφοφόρων την οποία θέλει να κερδίσει το «γαλάζιο» κόμμα.

Στη Νέα Δημοκρατία ελπίζουν σε μια καλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής ενώ θεωρούν -όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- εφικτό το στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν, όμως, ότι αυτό προϋποθέτει ένα ποσοστό κοντά στο 37,5 με 38% -κάτι που κάνει την προσέγγιση των αναποφάσιστων του κεντρώου χώρου «μονόδρομο» για τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών αυτών, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, κυρίαρχο σύνθημα θα είναι η φράση «το είπαμε – το κάναμε».

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του κόμματός του αναμένεται να αναφερθούν σε μια σειρά δράσεων και δεσμεύσεων που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα αυτά έγιναν ενώ η χώρα -και ολόκληρος ο πλανήτης- βρισκόταν αντιμέτωπη με πρωτοφανείς κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε δύο ακόμη «δεξαμενές» ψηφοφόρων: τις γυναίκες και τους νέους.

Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που παίρνει για τις γυναίκες στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων το panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μαστών «Φώφη Γεννηματά»- ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε προ ημερών να παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού, μια εκπομπή με ως επί το πλείστον γυναικείο κοινό, και να παρουσιάσει μια πιο ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι ένα δύσκολο ακροατήριο για το «γαλάζιο» κόμμα, το οποίο μάλιστα διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά δράσεων που εστιάζουν στους νέους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα για τη φθηνή στέγη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τρίπολη έχει ως εξής:

• Στις 10:00 επίσκεψη στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Τρίπολης - Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα - Επίσκεψη στο κέντρο της Τρίπολης
• Στις 12:00 παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος Πελοποννήσου, στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης. Θα έχουν προηγηθεί θεματικές συσκέψεις των υπουργών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους των φορέων:
• Θέματα Ανάπτυξης & Ενεργειακής Μετάβασης
• Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Θέματα Τουρισμού-Πολιτισμού
• Θέματα Πρωτογενούς Τομέα
• Θέματα Υγείας
• Συνάντηση με τους βουλευτές Πελοποννήσου της ΝΔ
• Επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αστέρα Τρίπολης
• Συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Μικρούς Δημοσιογράφους» του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης
• Στις 19:00 ομιλία του πρωθυπουργού στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ