ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικές προκλήσεις: «Δεν θα ακολουθήσουμε τη ρητορική έντασης», απαντά η Αθήνα

Τουρκικές προκλήσεις: «Δεν θα ακολουθήσουμε τη ρητορική έντασης», απαντά η Αθήνα
Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθαρίζουν ότι η Αθήνα έχει δώσει τις απαντήσεις της με τις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ Bertrand Guay, Pool via AP

Τραβά το σχοινί η Τουρκία, εξαπολύοντας πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία, διαμηνύοντας πως δεν ακολουθήσει την Άγκυρα στο γαϊτανάκι της έντασης.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων, πήρε την Τρίτη (06/12) Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο συνέδεσε άμεσα στην κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου με τον αφοπλισμό τους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του.

«Σε αυτές τις επιστολές που στείλαμε, υπάρχει μια άμεση σύνδεση της κυριαρχίας αυτών των νησιών με το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άρα αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από αυτή την παραβίαση, τότε τίθεται υπό συζήτηση η κυριαρχία τους. Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό και θα τηρήσει τις Συνθήκες ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Αφού δεν θέλεις ειρήνη, τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει…ξαφνικά, μια νύχτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κύκλοι ΥΠΕΞ: Δεν ακολουθούμε την Τουρκία στο γαϊτανάκι της έντασης

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθαρίζουν ότι η Αθήνα έχει δώσει τις απαντήσεις της με τις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ. Ξεκαθαρίζουν ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα ακολουθήσει το γαϊτανάκι της έντασης που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

«Εμείς έχουμε απαντήσει με τις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και ξεκάθαρες και εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Δεν θα ακολουθήσουμε το γαϊτανάκι της έντασης που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας», αναφέρουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η πληρωμένη απάντηση του Ρουμάνου ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απειλές κατά της Ελλάδας δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Μπογκντάν Αουρέσκου, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του ειρηνικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

«Πιστεύω πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν με διάλογο. Εγώ ως νομικός το πιστεύω αυτό. Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει τον ειρηνικό διάλογο και μπορείτε να βρείτε λύσεις γι' αυτά τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρουμάνο ομόλογό τουTwitter/Mevlüt Çavuşoğlu

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Η Αθήνα δεν ακολουθεί την ρητορική της όξυνσης που επιδιώκει η Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε από την Τρίπολη, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Έχει εμένα απέναντι του. Έχει μια χώρα που επιζητεί τον διάλογο, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Έχει μια χώρα που εφαρμόζει στην πράξη και όχι στα λόγια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκίνησαν ήδη και διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Λεονταρισμοί Ερντογάν κατά Δύσης: Τεχνητές οι κρίσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Εξαπολύοντας γενικευμένα «πυρά» κατά της Δύσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα Τρίτη (06/12) λόγο, για «τεχνητές κρίσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο» και μία Τουρκία αποκλεισμένη από την ΕΕ για πολιτικούς λόγους, ενώ διαμηνύει πως δεν κάμπτεται από τις διεθνείς αντιδράσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Εμμένοντας στη θεωρία της απειλούμενης Τουρκίας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Ζούμε σε μία χώρα της οποίας τα νότια σύνορα περιβάλλονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, που είναι αποκλεισμένη από την ΕΕ για καθαρά πολιτικούς λόγους, που παραμένει εκτεθειμένη στο 'τεχνολογικό εμπάργκο' της Δύσης, και όλα αυτά, την ώρα που Μεσόγειος και Αιγαίο επιχειρούν να μας οδηγήσουν σε τεχνητές κρίσεις».

Και συνέχισε διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση:

«Η Τουρκία δεν γονατίζει. Αντιθέτως, έχει εισέλθει σε εποχή ανόρθωσης. Και αυτή η ανόρθωση θα συνεχιστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ