ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά F-16: Ο Μενέντεζ, ο εκνευρισμός της Άγκυρας και τα rafale στο Αιγαίο

Τουρκικά F-16: Ο Μενέντεζ, ο εκνευρισμός της Άγκυρας και τα rafale στο Αιγαίο
Η Πολεμική Αεροπορία θα παρατάξει 121 αναβαθμισμένα F-16, 24 Rafale, 24 Mirage και μέχρι το τέλος της δεκαετίας 20 F-35A

Βιάστηκε να πανηγυρίσει η Άγκυρα την άρση των περιορισμών που κρατούσαν «παγωμένο» το αίτημα της για την αγορά νέων F-16 Block 70 και την αναβάθμιση μέρους του στόλου της στην έκδοση VIPER.

Με μία λιτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, «προσγείωσε» απότομα το τουρκικό καθεστώς, ξεκαθαρίζοντας μέσω Twitter ότι δεν θα επιτρέψει εγκρίνει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να παρενοχλεί τις χώρες της περιοχής. Άλλωστε, ο ισχυρός άνδρας του ελληνοαμερικανικού λόμπι, διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο για κάθε συναλλαγή που αφορά σε αμυντικό υλικό.

Εκνευρισμός στην Τουρκία

Η αγορά νέων F-16 και η προμήθεια κιτ αναβάθμισης για τα υφιστάμενα μαχητικά θα προσέφερε στο αεροπορικό Επιτελείο των γειτόνων διέξοδο από πολύ σοβαρές περιπέτειες και θα χάριζε πολύτιμους προεκλογικούς πόντους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο για εσωτερικούς όσο και για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους, μια νέα αναβολή στην εξέταση του τουρκικού αιτήματος ή ακόμη χειρότερα για την Τουρκία, η απόρριψη του μέχρι ο Ερντογάν να «μετανοήσει» προκαλεί έντονο εκνευρισμό αλλά και αγωνία στην Άγκυρα που βλέπει μέρα με τη μέρα να γιγαντώνεται το χάσμα με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε, οι συνεχείς αναφορές υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, ακόμη και του προέδρου Ερντογάν, στους ελληνικούς εξοπλισμούς, είτε υπό το πρίσμα της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου, είτε γιατί παριστάνουν πως ενδιαφέρονται για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Το μόνο σίγουρο, είναι πως κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην καρέκλα του Αρχηγού της τουρκικής Αεροπορίας, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τις χαμηλές διαθεσιμότητες στα F-16 αλλά και το τεχνολογικό κενό με τα ελληνικά μαχητικά.

Ποιοτική διαφορά

Ο τουρκικός Στόλος μαχητικών αποτελείται από 245 F-16, εκ των οποίων τα πιο σύγχρονα ανήκουν στην έκδοσης Block 52+. Σύμφωνα με το αίτημα που έχουν καταθέσει στην αμερικανική κυβέρνηση, θέλουν να αγοράσουν 40 νέα μαχητικά Block 70/72 και να αναβαθμίσουν ακόμη 80 αεροσκάφη σε VIPER. Αν οι ισορροπίες μείνουν ως έχουν, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα καθώς έχει ήδη τρία VIPER στο οπλοστάσιο της και στις 14 Δεκεμβρίου θα προστεθεί και το 4ο από το σύνολο των 83, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των 37 Block 50 σε «Μ». Εκτός από τα F-16 όμως, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη 8 Rafale F3R και μέχρι τον Ιανουάριο θα γίνουν 12, αλλά και 24 Mirage 2000-5, αεροσκάφη «άγνωστα» στην Τουρκία.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον δώσει τελικά το πράσινο «φως» στην Άγκυρα, η Αθήνα θα εξακολουθεί να έχει σημαντικό αεροπορικό πλεονέκτημα. Απέναντι στα 120 τουρκικά VIPER (40 νέα και 80 αναβαθμισμένα) η Πολεμική Αεροπορία θα παρατάξει 121 αναβαθμισμένα F-16, 24 Rafale, 24 Mirage και μέχρι το τέλος της δεκαετίας 20 F-35A. Εκτός από τους αριθμούς, η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο αεροπορίες θα είναι η τεχνολογική υπεροχή της ελληνικής αφού θα διαθέτει μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς με δικτυοκεντρικές ικανότητες και όπλα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η τουρκική αεράμυνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ