ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Η Ελλάδα υπεύθυνη για την ένταση - Να εγκαταλείψει την προκλητικότητα ενάντια στην Τουρκία

Ακάρ: Η Ελλάδα υπεύθυνη για την ένταση - Να εγκαταλείψει την προκλητικότητα ενάντια στην Τουρκία
Ο Χουλουσί Ακάρ Arif Akdogan/Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στη γενική συνέλευση της τουρκικής βουλής, κατηγορώντας την και πάλι ως υπεύθυνη για την ένταση.

«Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αυξήσει τις εντάσεις. Η προσδοκία μας είναι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία».

Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην Κύπρο, τη χαρακτήρισε και πάλι «εθνική υπόθεση» και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο.

«Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας όσο και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Όσο διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας, υποστηρίζουμε παράλληλα τους δίκαιους σκοπούς των φιλικών και αδελφικών χωρών».

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι θα προασπίσουν μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες.

«Διανύουμε μια περίοδο όπου οι ανησυχίες για την ασφάλεια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, οι οποίοι γίνονται όλο και βαθύτεροι, όπου οι εξελίξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο επιταχύνονται. Ως Τουρκία, παρακολουθούμε στενά και προσπαθούμε να λάβουμε κάθε είδους μέτρα που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια.

Ο ηρωικός μας στρατός διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων μας για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, μάχεται ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην ιστορία της δημοκρατίας μας.

Οχήματα και εξοπλισμός παγκόσμιας κλάσης χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας», είπε, ενώ αφήνοντας έμμεσες αιχμές πάλι για τις ΗΠΑ, δήλωσε «κανείς, ειδικά οι χώρες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, δεν πρέπει να περιμένουν από εμάς ότι θα ανεχτούμε τους τρομοκράτες που φωλιάζουν ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ