ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Αποπέμπεται η Εύα Καϊλή - Τι ανακοίνωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα

Qatar Gate: Αποπέμπεται η Εύα Καϊλή - Τι ανακοίνωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Να προτείνει την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή λόγω του Qatar Gate αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σήμερα στις 1μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι Βάσει του 'Αρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ζαλισμένο»: οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, η εμπλοκή μιας αντιπροέδρου, της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση αλλά και οι συνεχιζόμενες έρευνες σε γραφεία ευρωβουλευτών και συνεργατών τους έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στις Βρυξέλλες.

Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και ΜΚΟ ενώ άλλοι δεν φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα –ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν.

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι τι διάσταση έχει η εν λόγω υπόθεση και πόσοι βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.

Όπως γράφει το Politico, μετά από το πρώτο σοκ των συλλήψεων, αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου έκαναν λόγο για σκάνδαλο με «λίγους εμπλεκόμενους».

Η έρευνα των Αρχών σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν «έφοδοι» σε συνολικά 19 κατοικίες και χώρους εργασίας, εγείρει ανησυχίες ότι η υπόθεση μπορεί να έχει περισσότερα «πλοκάμια» και να μην αφορά μόνο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ποιοι είναι ένοχοι αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν είναι μόνο το Κατάρ και δεν εμπλέκονται μόνο τα άτομα που έχουν κατονομαστεί» είπε στην ιστοσελίδα ο Raphaël Glucksmann, Γάλλος νομοθέτης των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής επιτροπής κατά της ξένης επιρροής στο Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που οι έρευνες των Αρχών δεν θα οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις ούτε θα υπάρξουν νέοι ύποπτοι.

«Όσο σοβαρό και αν είναι αυτό, αφορά μεμονωμένα άτομα, μερικούς ανθρώπους που έκαναν πολύ κακές επιλογές» δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η έρευνα και οι συλλήψεις δείχνουν ότι τα συστήματά μας και οι διαδικασίες λειτούργησαν» υποστήριξε ο ίδιος.

Η Τζέσικα Πάρκερ, ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει άναυδους πολλούς στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, ευρωβουλευτές που συζήτησαν μαζί της είπαν πως είναι σοκαρισμένοι τόσο από το εύρος της υπόθεσης όσο και από τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ