ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Φαρσοκωμωδία ο «τσακωμός» Σταϊκούρα - τραπεζιτών

Αχτσιόγλου: Φαρσοκωμωδία ο «τσακωμός» Σταϊκούρα - τραπεζιτών
"Η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως μία κυβέρνηση του “ναι σε όλα” στις τράπεζες και οι δανειολήπτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση", πρόσθεσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ΙΝΤΙΜΕ

«Φαρσοκωμωδία, η οποία μπορεί να προσφέρει άφθονο γέλιο, αλλά είναι τραγική για τις συνέπειές της και την κατάσταση των δανειοληπτών», χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου τον «τσακωμό» Σταϊκούρα-τραπεζιτών και τον «θυμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τράπεζες.

Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε πως από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η είδηση είναι πως δεν υπάρχει είδηση.

«Οι τράπεζες εξακολουθούν να σωρεύουν κέρδη και συνεχίζουν να λειτουργούν αντικοινωνικά, παρότι ουσιαστικά στηρίζονται από το ελληνικό Δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως μία κυβέρνηση του “ναι σε όλα” στις τράπεζες και οι δανειολήπτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση», πρόσθεσε η βουλεύτρια Επικρατείας.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «οι νόμοι που ψήφισε η ΝΔ οδηγούν στη συγκέντρωση πλούτου από τις τράπεζες, στην απομάκρυνση του Δημοσίου από τον έλεγχο των τραπεζών και στη ζημία του δημοσίου συμφέροντος, μειώνουν τη φορολογία σε εισοδήματα από stock options, ανοίγουν τον δρόμο για τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη».

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «οι δόσεις των δανείων αυξάνονται εκρηκτικά. Μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται. Πολίτες χάνουν τα σπίτια τους για ευτελή ποσά, δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν με τα funds που ζητούν αδιανόητα ποσά μόνο για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Κοινοποιούνται 50.000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2022, και πρώτης κατοικίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και αποκλείονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Για τον προϋπολογισμό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης ενισχύει ευθέως τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα, την ώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται. Η ΝΔ ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας στραγγίζοντας τον κόσμο με τον ΦΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο είναι δραματικά αυξημένα λόγω της ακρίβειας, και επιδοτεί τις εταιρείες ενέργειας».

Αναφερόμενη στην υπόθεση Καϊλή τόνισε πως «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η χώρα μας φαίνεται να εξάγει διαφθορά» και σημείωσε ότι «είναι χαρακτηριστική η ταχύτητα με την οποία έδρασαν η βελγική δικαιοσύνη και η αστυνομία. Δυστυχώς, μετά από όλα όσα έχουμε δει στην Ελλάδα, με υποθέσεις όπως η Novartis, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε εδώ θα αποκαλυπτόταν με αυτόν τον τρόπο, ότι θα υπήρχε τόσο άμεση αντίδραση των θεσμών και τέτοια αποτελεσματικότητα, ανεξαρτήτως της ιδιότητας των προσώπων που καταλήγουν να εμπλέκονται σε τόσο βαριές ποινικές πράξεις».

Ερωτηθείσα για το αν η υπόθεση Καϊλή απομακρύνει το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και φέρνει πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «οι συγκλίσεις που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση. Έχουμε απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο για συμπόρευση των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προνομιακούς συνομιλητές. Σε κάθε περίπτωση ο καταλύτης για να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρώτο κόμμα στις εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ