ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: «Δεν έχει πείσει τους Βέλγους - Τα χρήματα στο σπίτι της οδήγησαν στην σύλληψή της»

Εύα Καϊλή: «Δεν έχει πείσει τους Βέλγους - Τα χρήματα στο σπίτι της οδήγησαν στην σύλληψή της»
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της σύμφωνα με Ιταλό δημοσιογράφο European Union

Σε νέες αποκαλύψεις για το Qatar gate και την Εύα Καϊλή προχώρησε ο Ιταλός δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, ο οποίος καλύπτει την υπόθεση, για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

Όπως ανέφερε οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της και τo ότι ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν μπλεγμένος σε έναν «τζόγο διαφθοράς», όπως τον χαρακτήρισε.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος σχολίασε επίσης, επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, ότι ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη βελγική Δικαιοσύνη, δίνοντας ονόματα και στοιχεία, προκειμένου να πετύχει συμβιβασμό όσον αφορά στην ποινή του. Θα πρέπει, ωστόσο, προσέθεσε, να δείξει ακόμα μεγαλύτερη διάθεση να συνδράμει την έρευνα των βελγικών Αρχών.

Ο δημοσιογράφος της «Repubblica» αποκάλυψε επίσης ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο χρηματισμού βρίσκονταν μαζί σε πάρτι, που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φοσκίνι, το γεγονός αυτό δείχνει την «ασυδοσία» τους.

Η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή

Στο μεταξύ νέες λεπτομέρειες σχετικά με την προσαγωγή και την ανάκριση της Εύας Καϊλή από τις βελγικές Αρχές, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η κα Καϊλή σύμφωνα με πληροφορίες ανακρινόταν επί πέντε ώρες και φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες.

H Εύα Καϊλή αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση και τη στάση της από τους υπόλοιπους κρατούμενους και ιδιαίτερα από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει στους δικαστές ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής δεν γνώριζε το παραμικρό.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ευρωβουλευτής δεν επικαλέστηκε ούτε σε μία στιγμή τη βουλευτική της ασυλία, γεγονός που μπορεί να μετρήσει στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.

Το μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η Εύα Καϊλή, είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει στις βελγικές αρχές, ότι είχε δει και κατά το παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, καθώς και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.

«Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.

Σημειώνεται πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ