ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live Προϋπολογισμός 2023: Η «μητέρα των μαχών» σήμερα στη Βουλή – Τι θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Live Προϋπολογισμός 2023: Η «μητέρα των μαχών» σήμερα στη Βουλή – Τι θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο σε ακόμη μία σκληρή μάχη, με φόντο τα «καυτά» θέματα της οικονομίας, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν σήμερα, Σάββατο (17/12) στην Ολομέλεια της Βουλής κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2023. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο σε ακόμη μία σκληρή μάχη, με φόντο τα «καυτά» θέματα της οικονομίας, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Σημειώνεται πως η κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση αρχίζει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, με πρώτο τον Γ.Βαρουφάκη, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τον Αλέξη Τσίπρα και πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, να ανακοινώσει μέτρα – «έκπληξη», με σκοπό την περαιτέρω οικονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ομιλία του αναμένεται αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ως προς αυτό, ήδη το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, στην παρούσα χρονική στιγμή, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θυμίζουν επτασφράγιστο μυστικό. Πληροφορίες θέλουν, πάντως, τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει ένα μέτρο - «κλειδί» για τη στήριξη των εισοδημάτων, το οποίο μάλιστα θα έχει και ευρύτερη απεύθυνση.

Εξάλλου, στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκεται και το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός νέου pass, του λεγόμενου food pass, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το νέο επίδομα, κατά πληροφορίες πάντα, φαίνεται πως θα στοχεύει όχι μόνο στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και στην ενίσχυση νοικοκυριών που πλήττονται βάναυσα από τις συνέπειες της ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρεις άξονες στην ομιλία του:

  • Πρώτον, αναμένεται να κάνει έναν αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο και τη βελτίωση σημαντικών δεικτών της οικονομίας παρά τις πολλαπλές κρίσεις
  • Δεύτερον, θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του το 2023, ενώ θα επικεντρωθεί στην κοινωνική χροιά των μέτρων που θα έρθουν, με σκοπό την περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει το όραμά του για μια δεύτερη τετραετία με τη ΝΔ στο «τιμόνι» της κυβέρνησης: Στήριξη των νέων, επένδυση στον τομέα της Υγείας και περαιτέρω οικονομικών ενίσχυση στα εισοδήματα των πολιτών

Όπως είναι λογικό, επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα των εκλογών, με τον πρωθυπουργό να θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, το δίλημμα της κάλπης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση με ΝΔ ή είσοδο της χώρας σε περιπέτειες. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στις προτάσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης, αποδομώντας, παράλληλα, τα περί ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, δεν θα παραλείψει να αναφερθεί τόσο στο Qatar Gate, την υπόθεση της Εύας Καϊλή αλλά και το ζήτημα που προέκυψε με τη Μαρία Σπυράκη. Ως προς αυτά, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να βρεθούν όλα στο φως και η Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Συμεωνίδη στο CNN Greece, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν τεθεί σε εκλογικό συναγερμό, αφού δεν αποκλείουν πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές ακόμα και σήμερα Σάββατο, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως στην ουσία «ο κύβος ερρίφθη» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα απανωτά σκάνδαλα που το πλήττουν να δικαιώνουν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού που του προτείνουν να στήσει κάλπες μέσα στον Ιανουάριο, πριν τα πράγματα χειροτερεύσουν.

Όπως κι αν έχει, από την Κουμουνδούρου διαρρέουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει εκπλήξεις στον κ. Μητσοτάκη κατά την αποψινή του ομιλία.

«Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια στην ελληνική κοινωνία. Οι εκλογές θα αναδειχθούν σε πολιτική διέξοδο για όλους. Θα φέρουν την ανατροπή μιας ανάλγητης κυβέρνησης που έχει καταστήσει την αδικία και τη διεύρυνση των ανισοτήτων κανονικότητα, προκειμένου να πάρει τη θέση της ένας προοδευτικός σχηματισμός με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτικά Συμμαχία. Με άλλα λόγια, το αίτημα είναι ένα: Δικαιοσύνη παντού», σχολιάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, επιμένοντας να μιλούν για λεονταρισμούς της κυβέρνησης ως προς τη «δήθεν» κόντρα της με τους τραπεζίτες.

«Η ακρίβεια δεν λέει να υποχωρήσει. Το ιδιωτικό χρέος ανεβαίνει ξανά. Τα funds που τους χάρισαν τις λαϊκές κατοικίες δείχνουν τα δόντια τους, δρώντας πλέον ανεξέλεγκτα. Το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων ύστερα από την αύξηση, από τις κεντρικές τράπεζες, των επιτοκίων επιβαρύνει ακόμα περισσότερο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης κι ο Χρήστος Σταϊκούρας θυμήθηκαν πως οι τράπεζες που έχουν διασωθεί τρεις φορές με τη στήριξη των πολιτών δεν βάζουν πλάτη σε μια δύσκολη συγκυρία. Αν ο πρωθυπουργός είχε διάθεση όντως να πιέσει τους τραπεζίτες, θα παρέμβαινε νομοθετικώς στη βάση μιας έκτακτης φορολόγησης, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην Ισπανία. Η πολιτική που θα συνεχιστεί και το 2023 βάσει του προϋπολογισμού τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο αναδιανομής του εισοδήματος από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα προς τους λίγους και ισχυρούς», υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ