ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείσιμο αξιολόγησης και αναδίπλωση για offshore από την κυβέρνηση

Κλείσιμο αξιολόγησης και αναδίπλωση για offshore από την κυβέρνηση
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, παρουσία του πρωθυπουργόυ Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

Σχεδόν σε όλα όσα σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα έχουν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και οι δανειστές, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αργά χθες το βράδυ ότι οι θεσμοί δέχτηκαν τουλάχιστον τα επτά από τα οκτώ αιτήματα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στην επιστολή Τσακαλώτου και τα οποία το οικονομικό επιτελείο είχε διαμηνύσει ότι το Μαξίμου δεν σκόπευε να υλοποιήσει. Επομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση κλείνει οριστικά και το μοναδικό από τα οκτώ θέματα αιχμής αφορά τις εισφορές των νέων επαγγελματιών στα ταμεία για θέματα υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ώρες ή το αργότερο ημέρες υπάρχει βάσιμη προσδοκία να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και έτσι να ανάψει το πράσινο φως από το EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Επιχείρηση ρελάνς για τις off shore

Στο μεταξύ, το Μαξίμου προσπάθησε να κλείσει το θέμα με τις off shore, διαπιστώνοντας ότι η εντεινόμενη κριτική που δεχόταν γύρω από την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρίες δεν έλεγε να κοπάσει.

Η κυβέρνηση επεχείρησε να κάνει ρελάνς και έτσι, με ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη, ανακοίνωσε ότι καταθέτει σήμερα τροπολογία για γενικευμένη απαγόρευση της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους πρώτου βαθμού σε οποιαδήποτε μετοχική σύνθεση εταιρίας που εδρεύει στο εξωτερικό.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από το σοκ που προκάλεσε στο Μαξίμου το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, με το οποίο το κομματικό έντυπο ζητούσε απόσυρση της επίμαχης διάταξης διότι «αποτελεί κοινωνική πρόκληση».

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, όπου και αποφασίστηκε η κυβέρνηση να κάνει μία θεαματική παρέμβαση, που δεν θα άφηνε περιθώρια για αιτιάσεις περί συγκάλυψης πολιτικών προσώπων. Στην σύσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αποφασίστηκε να κατατεθεί η τροπολογία που απαγορεύει και θεωρεί ασυμβίβαστη την συμμετοχή πολιτικών προσώπων –από μέλη της κυβέρνησης έως δημάρχους– στην διοίκηση και το μετοχικό κεφάλαιο εταιριών με έδρα που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι κλείνει τα στόματα όσων την κατηγορούσαν ότι επιτρέπει προνόμια στο πολιτικό προσωπικό και συγχρόνως θεωρεί ότι εκθέτει την Νέα Δημοκρατία, η οποία οφείλει –όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη– να αποδείξει σήμερα ψηφίζοντας την τροπολογία ότι αποδέχεται την πρωτοβουλία του Μαξίμου. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως τους πολιτικούς αρχηγούς, να δηλώσουν εάν έχουν μετοχές οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στην αλλοδαπή, δείχνοντας προς την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ.

Σε τροχιά Συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τα άλλα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες το δεύτερο συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στα μέσα Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ξεκινά πολιτική εξόρμηση του κόμματος και άνοιγμα στην κοινωνία τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ