ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προκήρυξτε εκλογές - Είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προκήρυξτε εκλογές - Είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός
Αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε κι επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ κι έξι μήνες", υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε σχέση με τις υποκλοπές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι βαριά υποχρέωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει επιλέξει το δρόμο της συγκάλυψης και της διαφυγής και προσωπικώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι ένοχος: «Δεν είσαστε άνθρωπος του αύριο όπως προπαγανδίζει ο καλοπληρωμένος μηχανισμός σας κύριε Μητσοτάκη. Είσαστε μια τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν. Εσείς είσαστε σκοτάδι, συγκάλυψη, ολοκληρωτισμός».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η σύγκρουση για τα θέματα της δημοκρατίας και των θεσμών δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς, αλλά για την προάσπιση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνθηκε και στους συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες:

«Δεν γνωρίζω κύριε Μητσοτάκη αν έχετε αποφασίσει να προκηρύξετε σήμερα ή σε λίγες ημέρες σε εκλογές. Το εύχομαι όμως. Θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Όσο επιμένετε στη δημοκρατία του απορρήτου, οδηγείτε τον τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας και τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Κι αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές».

«Αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε κι επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ κι έξι μήνες. Σας προκαλώ λοιπόν. Ελάτε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ. Τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι. Τα αρχεία της εισαγγελίας. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Γιατί φοβάστε; Γιατί η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις. Ότι δεν καταστρέψαμε αρχεία. Ότι όλα είναι στο φως. Αλλά ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia. Ενώ επί των ημερών σας διοικείτο από τη Greek Mafia. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στους λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, αναφέροντας με νόημα πως δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς γιατί οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αν είχαν λυμένα τα χέρια τους.

Ο ίδιος τόνισε πως η πρώτη ημέρα της αλλαγής θα είναι η Δευτέρα μετά τις εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στη διαφθορά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημείωσε πως η νίκη του κόμματός του στις εκλογές θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, επιχειρώντας να καταρρίψει το αφήγημα Μητσοτάκη περί σταθερότητας.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η σημερινή συζήτηση έχει μόνο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, πως αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί, αφού πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ζοφερή παρέλαση της αισχροκέρδειας, της ασυδοσίας και της κλεψιάς που οδηγεί την οικονομία σε μια νέα κρίση χρέους, αυτήν τη φορά του ιδιωτικού χρέους, που χαρακτήρισε μάστιγα για την κοινωνία και μεγάλη πληγή για την οικονομία, όπως και τα «κόκκινα» δάνεια που αυξάνονται με τη ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού είναι η κοινωνική αναλγησία κι αδικία, η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως ήταν η ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα, δύο φορές, μία το 2009 κι άλλη μία το 2014, υπενθυμίζοντας επίσης τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ανάφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναγύρισε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στις μαύρες εποχές των μνημονιακών χρόνων κι ακόμα χειρότερα, δίνοντας έμφαση στα θλιβερά ρεκόρ της πανδημίας και στην εικόνα του ΕΣΥ.

Ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μίλησε για ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια.

Ως προς τα 55 δισ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως έχει δαπανήσει, ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτήθηκε πού πήγαν αυτά τα λεφτά, κάνοντας λόγο για ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών, που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

«Γι’ αυτό και οι ανισότητες διευρύνθηκαν, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Ως προς την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση με τις επιλογές τις διαρκώς πολλαπλασιάζει τις συνέπειές τους.

«Διαρκώς επιχειρείτε να διαφύγετε της ευθύνης. Ακόμα κι αν δεχτούμε, όμως, ότι μέρος της ακρίβειας είναι όπως λέτε εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Είναι made in Greece. Είναι γέννημα θρέμμα των πολιτικών σας επιλογών. Αυτή είναι η τραγική εικόνα στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχούν και οι άνθρωποι, αλλά και οι αριθμοί. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που πίνουν νερό στο όνομά σας. Είναι οι 21 εταιρείες, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που είχαν κέρδη 1,47 δισ. το 2021 και 3,744 δισ. το πρώτο ενιάμηνο του 2022. Πέτυχε το σχέδιο, δεν έτυχε».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι τράπεζες που τις έχουμε πληρώσει με αίμα, αλλά δεν δίνουν δάνεια παρά μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε τα χρειάζεται, είχαν κέρδη 2,35 δισ. ευρώ το ίδιο εννεάμηνο, αλλά χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

«Οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι γίνεται παντού. Εδώ τους μαλώσατε, αντί να τους φορολογήσετε. Με δική σας ευθύνη κι επιλογή στη χώρα μας σήμερα συντελείται η σκληρότερη και πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μίλησε για λεηλασία της μεσαίας τάξης και των αδύναμων μέσα από τους σταθερούς συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%».

Όσον αφορά τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει τίποτα μέχρι τις εκλογές: «Όλο θα κοσκινίζετε, γιατί δεν θέλετε να ζυμώσετε».

Σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών για τα προϊόντα που παράγονται εδώ από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι σε σχέση με αυτή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι: «Μόνο κοροϊδία με καλάθια του νοικοκυριού και του Άη Βασίλη, που κάνουν την απόγνωση οργή».

Αναφορικώς με την υπόθεση Πάτση, υποστήριξε πως αντικατοπτρίζει το DNA της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και των σχεδόν 50.000 πλειστηριασμών μέσα στο 2022, υπενθυμίζοντας πως επί της κυβέρνησής του δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας: «Αισχροκέρδεια, ιδιοτέλεια, εξαπάτηση. Κέρδη για λίγους κολλητούς και τραγωδία για τη μεγάλη πλειοψηφία. Τη στιγμή που το νοικοκυριό της μεσαίας τάξης αγωνιά και δεν μπορεί να αποπληρώσει δάνεια που έχουν αυξηθεί με πανωτόκια και έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό, οι δικοί σας άνθρωποι παίρνουν τα δάνεια από τις τράπεζες στο 1/12 της αξίας και κυνηγάνε το κόσμο με τραμπούκους και εισπρακτικές. Αυτή είναι η πολιτική σας. Αυτή είναι η ηθική σας».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας και στα στελέχη του ΤΧΣ για να πουλούν μετοχές που έχει το ελληνικό Δημόσιο και κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία, αλλά και για να μπορούν οι τράπεζες εν μέσω κρίσης να δίνουν «χρυσά» μπόνους στα στελέχη τους., την ίδια ώρα που οργάνωσε τον αποκλεισμό από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν.

«Αυτή είναι η λογική και η πολιτική σας. Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση. Οι εργαζόμενοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Η κοινωνία όλη βουτηγμένη στα χρέη, στο κρύο και στο φόβο ότι θα χάσει το σπίτι της».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πέτυχε την ιστορική έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, την κατάργηση της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια του ESM κι αύξησε για πρώτη φορά τις συντάξεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατόπιν, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για:

  • Άμεση μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
  • Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
  • Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους.
  • Ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση των ΜμΕ
  • Ενίσχυση κι αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού που έδινε και δίνει τη μάχη της πανδημίας κι ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Άμεση πρόσληψη 5.000 υγειονομικών και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας με αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380 από 127 που είναι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ