ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Ο Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των capital controls

Σταϊκούρας: Ο Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των capital controls
Ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα στις αναφορές για τα «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες, λέγοντας ότι τα προτιμάει από τα capital controls ΙΝΤΙΜΕ

Ανοίγοντας την δευτερολογία του στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτικά ανεύθυνο και ανέφερε πως θα απαντήσει σε 10 μύθους, στους οποίους αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει αυξήσει τα φορολογικά έσοδα λόγω ακρίβειας. «Εμείς μειώνουμε φόρους. Είμαστε η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που συνεχίζει να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» τόνισε ο ίδιος. Υπογράμμισε δε, πως μύθος είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ μειώνει τις δαπάνες για την υγεία. «Προσθέσαμε 1,4 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ξεκίνησε, όμως, με απαντηση στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες. Όπως είπε, προτιμά τους σκληρούς διαλόγους, παρά την επιβολή capital controls.

Οσο για τους 10 μύθους που -όπως είπε- διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, ανέφερε σχετικά:

Πρώτο μύθος: Η Οικονομία καταρρέει. Αυτό, είπε ο κ.Σταϊκούρας, θα είχε καταγραφεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς δείκτες.

Δεύτερος μύθος: Κακώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση, εμείς τα κάναμε όλα: Βγήκαμε το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία, έφεραν ένα επιπλέον μνημόνιο.Για πρώτη φορά σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Τρίτος μύθος: Η ΝΔ άφησε άδεια ταμεία. Τότε πώς πληρώνατε μισθούς και συντάξεις; Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Συνολικά ήταν 28 δισ. ευρώ. Τι παρέδωσε; Παραδώσατε την περιουσία στο ύψος που την παραλάβατε. Σήμερα έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα που παραλάβαμε, βγήκαμε στις αγορές, κερδίσαμε εμπιστοσύνη στο εξωτερικό.

Τέταρτος μύθος: Αυξήθηκαν οι φόροι; Εμείς μειώνουμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους, Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει στην ευρωζώνη. Οι μισθωτοί είχαν μείωση 4% την τελευταία τριετία. Επιστρέφουμε στην κοινωνία τα παραπάνω έσοδα. Λέει ο κ.Τσίπρας που πήγαν τα λεφτά. Αν άνοιγε τον προϋπολογισμό θα έβλεπε.

Πέμπτος μύθος: Η Ελλάδα δεν ενισχύει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις: Η στήριξη που παρέχει αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο γενναία σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης.

Εκτος μύθος: Η Ελλάδα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό: Τι θα πει για την ΕΕ, τη Λαγκάρντ, τον ESM; Κι αυτοί έπεσαν πίσω. δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει εξωγενής κρίσει. Υψηλότατη αβεβαιότητα. με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός είναι ψηλός, επίμονος, αλλά αποδεικνύεται ότι κάνουμε το καλύτερο εφικτό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία.

Εβδομος μύθος: Η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση πλειστηριασμών και ασυλία σε τραπεζικά στελέχη: Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάιος του 2017. Το 2018 υπάρχει έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, μιλά για ασυλία στελεχών. Το νομοθετήσατε εσείς. Υπογραφή Τσίπρα: Οι εταιρείας διαχειρίσεις νομιμοποιούνται σε κάθε ενέργεια. Εσείς το ψηφίσατε το 2015. Οριζόντια άρση της πρώτης κατοικίας είχαμε στις αρχές τοτ 2019. Μετά φτιάξατε σχήμα για τα κόκκινα δάνεια έως το 2018. Την επεκτείναμε, την κατοχυρώσαμε.

Ογδοος μύθος: Tweet του κ.Τσίπρα, 23/10/2022: Γιατί να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να ρυθμίσει το κόκκινο δάνειό του- απαντά ο κ.Τσακαλώτος, γιατί αυτό δεν είναι λογικό.

Ενατος μύθος: H σύγκριση των δύο περιόδων: Ποια είναι η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και ποια η δική μας. Το παραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει ενισχυθεί από αυτή την κυβέρνηση. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Κάτι πήγε να πει για ανάπτυξη ο κ.Τσίπρας; Είμαστε σοβαροί; είχε το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Δέκατος μύθος: Η ανεργία ξεκίνησε να μειώνεται επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για κόκκινα δάνεια, γίνεται η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και έως το τέλος του 2015 δεν θα υπήρχαν κόκκινα δάνεια. Σήμερα είναι στο 9,7%. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 48 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ