ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός: Συζήτηση με κόντρες, διλήμματα κάλπης και... άρωμα εκλογών

Προϋπολογισμός: Συζήτηση με κόντρες, διλήμματα κάλπης και... άρωμα εκλογών
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο σε μια χρονιά που αντικειμενικά όλα συντείνουν στη διαπίστωση ότι θα είναι δύσκολη, η Βουλή παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας τον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Η πενθήμερη συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος ανέδυε έντονο άρωμα εκλογών, με τα διλήμματα της κάλπης να τίθεται επί τάπητος από όλες τις πτέρυγες.

Είναι κοινός τόπος άλλωστε, το επεσήμανε και ο πρωθυπουργός πως η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά με τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών να μετράει πλέον αντίστροφα.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την υψηλών τόνων συζήτηση προέβη σε μια σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έκανε πράξη τις προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, ενώ εξήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των πολιτών, η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, λέγοντας ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα super market και τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Η χρηματοδότηση του μέτρου θα γίνει -όπως είπε- από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

«Θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης και δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων», επεσήμανε.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές μίλησε για απειλή ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής και εστίασε στην κρισιμότητα της πρώτης κάλπης.

«Να είναι μια και σταθερή η ψήφος. Το σκάφος της Ελλάδος χρειάζεται σταθερή πυξίδα και τιμόνι και δοκιμασμένο πλήρωμα. Μόνον ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδας που εμείς προτείνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θα εφαρμοστεί γιατί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα καθίσει σε αυτά τα έδρανα, θα τον αναθεωρήσει, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην οικονομία και μίλησε για μαύρες μέρες ανάλογες των μνημονιακών χρόνων που βιώνουν οι πολίτες και για αβάσταχτη ακρίβεια που πλήττει το μέσο νοικοκυριό.

«Συντελείται στις μέρες μας η πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος από τη μεταπολίτευση και μετά», είπε, ενώ σχολιάζοντας τα «μπινελίκια» στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τις τράπεζες υποστήριξε ότι οι υπουργοί δεν ανταλάσσουν μπινελίκια, αλλά νομοθετούν, όπως έγινε στην Ισπανία, όπου επιβλήθηκε έκτακτος φόρος στις Τράπεζες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό αποκαλώντας υπ´ αριθμόν ένα παράγοντα ανωμαλίας για την κοινωνία, την οικονομία, τη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

«Οι πληγές που αφήνετε είναι ανεξίτηλες και η μεγάλη διαφορά μας είναι ότι επί των ημερών μας η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek mafia, ενώ επί των ημερών σας διοικούσε την Greek mafia»,είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εκ νέου άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Για πλασματική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ενώ αναφερόμενος στο αποκαλούμενο Qatar-Gate και την υπόθεση Καϊλή τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ που προοριζόταν για βολικός κυβερνητικός εταίρος έχει τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε στόχο απαξίωσης και δυσφήμισης έχει τελειώσει. Στελέχη που χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για την προσωπική τους ανέλιξη και πλουτισμό, δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από στελέχη που διαπραγματεύτηκαν ή διαπραγματεύονται καρέκλες και διορισμούς με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλετε μπροστά από τον Προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα, αυτή που καταλαβαίνουν γιατί την ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός Προϋπολογισμός, όπως τέτοιος ήταν όποιος και αν τους εισηγήθηκε», είπε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Για προεκλογικό προϋπολογισμό που είναι γραμμένος στο πόδι, περιλαμβάνει ψεύτικα νούμερα και θα πέσει έξω», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Αίσθηση προκάλεσε το σαρδάμ του κ. Βελόπουλου:

«Υπάρχει λύση είναι να καταψηφιστείτε όλοι στις επόμενες εκλογές και να ψηφιστεί... η Νέα Δημοκρατία», είπε με αρκετούς γαλάζιους βουλευτές να ξεσπούν σε γέλια. Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση τη δημιούργησε το «λεφτόδεντρο της Φρανκφούρτης».

Υπερψηφίστηκε με 156 «ναι» και 143 «όχι» ο προϋπολογισμός 2023

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2023 με 156 θετικές ψήφους, έπειτα από την πενθήμερη «μάχη» στην Ολομέλεια της Βουλής. Αρνητική ψήφο έδωσαν 143 βουλευτές.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, καθώς έλειπε από τη Βουλή ο Ανδρέας Πάτσης.
«Ναι» στα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας είπαν 190 βουλευτές -της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος- ενώ 109 ψήφισαν «όχι».

Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας τον ψήφισαν 190 βουλευτές έναντι 109 που τον καταψήφισαν.

Τα στατιστικά αυτής της πενθήμερης συζήτησης καταγράφουν 60 συνολικές ώρες συνεδρίασης, μίλησαν συνολικά 227 βουλευτές και 36 μέλη της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ