ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Τριμερής συνάντηση για τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Τριμερής συνάντηση για τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν AP Photo / Emrah Gurel

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, Γενς Πλέτνερ και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα - Μαρία Μπούρα είχαν τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής Sabah.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της αναζωογόνησης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Προς ώρας, δεν έχει υπάρξει αντίδραση για επιβεβαίωση ή διάψευση της συγκεκριμένης είδησης από την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, ακόμα και αν η προσπάθεια επαναπροσέγγισης ισχύει οι προκλήσεις δεν σταματούν. Υπενθυμίζετυ ότι μόλις χθες, Σάββατο, η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενόχληση αεροσκαφών της, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει:

«Τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν εκπαιδευτική αποστολή υπό την ονομασία NEXUS ACE σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να «μπλοκάρουν» την επιχείρηση, ωστόσο «η τουρκική πολεμική αεροπορία τους έδωσε την απαραίτητη απάντηση… Και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Η ελληνική απάντηση ήρθε από κύκλους της πολεμικής αεροπορίας, που τόνισαν πως δεν πρόκειται για νατοϊκή αλλά εθνική άσκηση της Τουρκίας. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Μυτιλήνη πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάριζαν πως μόνο αφού επέστρεψαν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, τότε μόνο ήρθε το νατοϊκό AWACS.

«Οι Τούρκοι ζητάνε τη συνδρομή του AWACS για να παίξουν ένα σενάριο της NEXUS ACE, αυτό όμως δεν κάνει την άσκηση νατοϊκή», σημείωναν δηκτικά οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά πληροφορίες, το AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί όσο τα τουρκικά F-16 πετούσαν στο FIR Αθηνών.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες, οι Τούρκοι είχαν επιχειρήσει να στήσουν το ίδιο σκηνικό με τη συνοδεία ενός αμερικανικού Β-52, με τα τουρκικά να μπαίνουν τότε ως την Κάρπαθο για να το παραλάβουν.

Ωστόσο, οι εν λόγω κύκλοι υπογραμμίζουν πως η ελληνική πλευρά το καταγράφει ως ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας να μας εκθέσουν στους συμμάχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ