ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση διαρκείας στα ελληνοτουρκικά - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπούρα - Καλίν

Ένταση διαρκείας στα ελληνοτουρκικά - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπούρα - Καλίν
Μόλις 24 ώρες μετά τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές για πυραυλικές επιθέσεις και «νυχτερινή εισβολή» ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Για «θερμό» χειμώνα στα ελληνοτουρκικά ετοιμάζεται η Αθήνα καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τη γείτονα δείχνουν ότι η ένταση, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.

Η συνάντηση της Άννας Μαρίας Μπούρα με τον Ιμπραΐμ Καλίν (ανώτατων διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη – Ερντογάν) αν και δεν παρήγαγε άμεσο διπλωματικό αποτέλεσμα, βοήθησε να σπάσει ο «πάγος» και να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις της Άγκυρας για το επόμενο διάστημα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν καλό με τις δύο πλευρές να διατυπώνουν τις θέσεις τους ενώπιον του διπλωματικού συμβούλου του Καγκελάριου Σολτς, Γενς Πλέτνερ, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε το τετ α τετ στις Βρυξέλλες. Ο Καλίν, για μία ακόμη φορά, απέδωσε την ένταση στη στάση της Αθήνας και εξέφρασε την ενόχληση της Άγκυρας για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν τήρησε τα «συμφωνηθέντα» της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Η απάντηση που έλαβε ο Καλίν είναι ότι πρώτη η Άγκυρα αθέτησε τις δεσμεύσεις της καθώς λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η τουρκική αεροπορία προέβη σε ιστορικό ρεκόρ 42 υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας κατακόρυφα το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιμπραΐμ Καλίν, φέρεται να απέδωσε τις πολεμικές απειλές και την εμπρηστική ρητορική που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και οκτώ εβδομάδες, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και την ανάγκη του Ερντογάν να απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο και παραδέχτηκε ότι οι προκλητικές δηλώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

Η Αθήνα, ωστόσο, κρατάει μικρό καλάθι για το αν η επιθετική ρητορική της Τουρκίας έχει μόνο προεκλογική στόχευση και ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας να «θολώσει» τα νερά, μιας και ο Καλίν γνώριζε πως το νέο τουρκικό αφήγημα θα φτάσει μέσω του Γερμανού διπλωμάτη, στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Στα θετικά πάντως, καταγράφεται η επανέναρξη, τρόπον τινά, του διαλόγου αφού οι δύο πλευρές έκατσαν στο ίδιο τραπέζι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι είναι «λογικό και επιβεβλημένο να ανοίξει ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας».

Ένταση διαρκείας

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν άργησε να δείξει τις προθέσεις της και μόλις 24 ώρες μετά τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές για πυραυλικές επιθέσεις και «νυχτερινή εισβολή». Η ένταση όμως μεταφέρθηκε και στο πεδίο, καθώς τη Δευτέρα ένας πρωτοφανής αριθμός τουρκικών μαχητικών προέβη σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 32 τουρκικά F-16 που συμμετείχαν στην άσκηση Nexus Ace έλαβαν μέρος στο χθεσινό μπαράζ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ένας σχηματισμός 16 μαχητικών επιχείρησε να «εισβάλει» στο FIR Αθηνών στα νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Απέναντι τους βρήκαν σχεδόν 40 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, με το ΑΤΑ να απογειώνει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών επιφυλακής προκειμένου να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ