ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Μηνύματα δυσφορίας προς την Αλβανία για τη συνεργασία Τιράνων - Άγκυρας

Δένδιας: Μηνύματα δυσφορίας προς την Αλβανία για τη συνεργασία Τιράνων - Άγκυρας
Η δυσφορία της Αθήνας για τη συμφωνία «Ράμα - Ερντογάν» για απόκτηση από την Αλβανία τουρκικών UAV's, ανάγκασε τον Ελληνα ΥΠΕΞ να στείλει πολλαπλά μηνύματα EUROKINISSI

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της συμφωνίας Αλβανίας - Τουρκίας για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, λίγες ώρες πριν φτάσει στα Τίρανα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση με την Αλβανή ομολογό του Όλτα Τσάσκα, δεν έκρυψε την ελληνική ενόχληση για τη συνεργασία αυτή, την ώρα που τα Τίρανα επιδιώκουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα η Αγκυρα προάγει τον αναθεωρητισμό.

Η δυσφορία της Αθήνας για τη συμφωνία «Ράμα - Ερντογάν» για απόκτηση από την Αλβανία τουρκικών UAV's, ανάγκασε τον Ελληνα ΥΠΕΞ να κάνει ξεκάθαρη τη στάση της Ελλάδας ως προς τη σχέση αυτή.

Έτσι, ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, του έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να εμπλακεί στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας που αποσταθεροποιούν την περιοχή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή και αυτή είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την απόφαση των Τιράνων να αγοράσουν τουρκικά UAV's Bayraktar.

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζεται η Τουρκία με την Αλβανία. «Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια:

«Σήμερα εδώ στα Τίρανα τελειώνει η περιοδεία μου στα Δυτικά Βαλκάνια. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ το πρωί με την ομόλογό μου, την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών, και το μεσημέρι είχε την ευγένεια να μου παραθέσει γεύμα ο Πρωθυπουργός, Edi Rama. Είχαμε τη δυνατότητα και με τους δύο συνομιλητές μου αφενός μεν να αναλύσουμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά επίσης να αναφερθούμε και στις διμερείς μας σχέσεις.

Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, νομίζω ότι τοποθετήθηκα αναλυτικά στη συνέντευξη που έδωσα μαζί με την ομόλογό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Θέλω όμως να κάνω μια καταληκτική παρατήρηση μετά το γεύμα μου με τον Πρωθυπουργό. Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα.

Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

«Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή»

Κατά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας (Olta Xhaçka), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ουσιαστικά επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων συνομιλιών στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο βρέθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας, η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ανατολική Μεσόγειος», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμφωνία της Τουρκίας με την Αλβανία, σύμφωνα με την οποία θα αγοράσει drones Bayraktar από το τουρικό καθεστώς.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή καθώς πρόκειται για δυνάμεις που δεν έχουν ως απώτερο σκοπό τη συνεργασία αλλά να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή».

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ταύτιση απόψεων με την Αλβανίδα ομόλογό του για την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που συνάψαμε πριν από δύο χρόνια ώστε να καταλύξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε σε άλλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα όοως η χάραξη συνόρων, με το θέμα των «πυραμίδων» αλλά και η συμφωνία για την αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων.

Στη Χειμάρρα αύριο ο Μητσοτάκης

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγινε μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη (22/12) επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της βορείου Ηπείρου, στη Δερβιτσάνη, τη Λιβαδειά και τη Χειμάρρα - ειδικά στην τελευταία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού.

Αντίδραση της Σερβίας στην πώληση τουρκικών Bayraktar στο Κόσοβο

Η προμήθεια του Κοσόβου με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB2 θα επηρεάσει τις σχέσεις του Βελιγραδίου με τη 'Αγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Όταν οι Τούρκοι λένε ότι θα δώσουν τα Bayraktar στην Πρίστινα, αυτό για μας δεν είναι ούτε ευχάριστη ούτε καλή είδηση και θα έχει συνέπειες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εμείς σεβόμαστε το πρόεδρο Ερντογάν αλλά κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο Βούτσιτς στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Pink από το Αζερμπαϊτζάν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι «η Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν έχει δικαίωμα να εξοπλίζει κάποιον που δεν δικαιούται να έχει στρατό, όπως το Κόσοβο» και συμπλήρωσε με νόημα: «Αλλά, όπως βλέπετε, ποιος κόπτεται για το διεθνές δίκαιο;».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράμμισε ότι ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας θα αποτελέσει την απάντηση σε κάθε απειλή. «Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική άμυνά μας με σύγχρονα μέσα, να ενισχύσουμε την πολεμική μας αεροπορία. […] Από τον Μάιο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε και για την προμήθεια σημαντικού αριθμού drones καμικάζι και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν δεν εξοπλιστούμε κατάλληλα, θα μας καταπιούν όπως η γάτα το ποντίκι» ανέφερε στην συνέντευξη του στο Pink ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το θέμα με την προμήθεια των Bayraktar προέκυψε από μία δήλωση του Φίκριμ Ντάμκα, υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης του Κοσόβου και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Τούρκων στο Κόσοβο. Ο Ντάμκα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα έθεσε στις προτεραιότητες της την προμήθεια του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ανέφερε ότι οι επαφές με την 'Αγκυρα για την αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ