ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κόκκινο η ένταση: «Εφιάλτες» στην Τουρκία προκαλούν τα ελληνικά Rafale

Στο κόκκινο η ένταση: «Εφιάλτες» στην Τουρκία προκαλούν τα ελληνικά Rafale
To 2022 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για την Πολεμική Αεροπορία ενώ εξίσου σημαντική είναι και η επόμενη χρονιά καθώς με το «καλημέρα» δύο ακόμη Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα

Η ισχύς των γαλάζιων «φτερών» αυξάνεται εντυπωσιακά μήνα με τον μήνα, καθώς το ελληνικό «οπλοστάσιο» υποδέχεται νέα μαχητικά Rafale και F-16 Viper, αεροσκάφη που θα κυριαρχούν στον ουρανό του Αιγαίου τις επόμενες δεκαετίες.

10 πανίσχυρες «Ριπές»

Στις 13:04 ακριβώς, οι ρόδες του υπερσύγχρονου μονοθέσιου Rafale F3R, νέας κατασκευής, με σειριακό αριθμό 453, ακούμπησαν στον διάδρομο προσγείωσης της 114 Πτέρυγας Μάχης. Περνώντας μέσα από μια αψίδα νερού, το νέο μαχητικό τροχοδρόμησε στη νέα του «φωλιά» την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» από την οποία θα επιχειρεί κάνοντας προβολή ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία τρομάζουν την Τουρκία, η οποία, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για 25 νέα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν μπορεί να συναγωνιστεί το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA και τους πυραύλους Meteor που αποτελούν τα «υπερόπλα» των ελληνικών Rafale.

To 2022 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για την Πολεμική Αεροπορία ενώ εξίσου σημαντική είναι και η επόμενη χρονιά καθώς με το «καλημέρα» δύο ακόμη Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα των Viper, με νέες «Οχιές» να προστίθενται στις Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης.

Στα ύψη η ένταση

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο Χουλουσί Ακάρ που για μία ακόμη φορά προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα κατηγορώντας την Ελλάδα για «προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική που τροφοδοτεί την αστάθεια», όσο και στο πεδίο με το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο «κόκκινο».

Χθες, η Τουρκία επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του «κράτους – ταραξία» πραγματοποιώντας ένα προκλητικό μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Τουρκικά F-16 και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πέταξαν διαδοχικά πάνω από την Κίναρο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς.

Η Άγκυρα δεν σεβάστηκε ούτε το «μνημόνιο» που εφαρμόζεται σε θρησκευτικές εορτές και εθνικές επετείους και λίγα 24ωρα από τα Χριστούγεννα, απογείωσε 20 μαχητικά αεροσκάφη με σκοπό να φέρει τις δύο χώρες, για μία ακόμη φορά, στα πρόθυρα ενός ατυχήματος.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας να σηκώνει αντίστοιχο αριθμό μαχητικών F-16 και Mirage 2000-5 για να διώξουν τους «εισβολείς» από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμη πολλαπλό «Lock On» με τους Τούρκους να διαμαρτύρονται ξανά επειδή τα αεροσκάφη τους «εγκλωβίστηκαν» από τα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών.

Πρόβες «πολέμου»

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, μεταφέρουν στο CNN Greece, πως ακόμη και εντός των εορτών, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς «ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια ενδεχόμενη προβοκάτσια ή απόπειρα αιφνιδιασμού» από την πλευρά της Τουρκίας.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία πάντως, και μεταφέρθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση, είναι ο κίνδυνος ατυχήματος εξαιτίας της εμμονής των Τούρκων πιλότων να παραμείνουν εντός του ελληνικού Εναέριου Χώρου, με τις αναχαιτίσεις να καταλήγουν σχεδόν κάθε φορά σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες.

Είναι σαφές πάντως, ότι παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος μίλησε έξω από τα δόντια αποκλείοντας την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική του εκστρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο, το καθεστώς της Άγκυρας έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση με κίνδυνο να «αναφλεγεί» ολόκληρη η περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ