ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας - Έτοιμη για όλα η ελληνική πλευρά

Ελληνοτουρκικά: Οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας - Έτοιμη για όλα η ελληνική πλευρά
Οι πολεμικοί τόνοι στη ρητορική τουρκικού καθεστώτος καθώς και η αναβάθμιση των προκλήσεων στο πεδίο, έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική πλευρά που ετοιμάζεται για ένταση διαρκείας ΥΕΘΑ

Τις «κόκκινες» γραμμές της χαράσσει η Αθήνα, διαμηνύοντας στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αλλά ούτε πρόκειται να παρασυρθεί στην παγίδα της έντασης που εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πολεμικοί τόνοι στη ρητορική τουρκικού καθεστώτος καθώς και η αναβάθμιση των προκλήσεων στο πεδίο, έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική πλευρά που ετοιμάζεται για ένταση διαρκείας αλλά και για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, με σκοπό την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

ΥΕΘΑ

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα Επιτελεία από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζητούν από όλες τις Μονάδες να διατηρήσουν την ετοιμότητα τους κατά την περίοδο των εορτών, κυρίως όμως εκείνες που βρίσκονται στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια αιφνιδιαστική κίνηση από την τουρκική πλευρά.

ΥΕΘΑ

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποκρυπτογραφήσει εδώ και καιρό τις προθέσεις της Άγκυρας για κλιμάκωση και ενημέρωσε την κυβέρνηση για τον κίνδυνο «ανάφλεξης» στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, ανώτατες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στον ουρανό του Αιγαίου έχει γίνει «προβληματική» καθώς οι Τούρκοι πιλότοι δείχνουν να αναζητούν τρόπους για να οδηγήσουν την ελληνική πλευρά στη «λάθος» κίνηση.

ΥΕΘΑ

«Όταν σε καθημερινή βάση εμπλέκονται 20-30 μαχητικά σε ένα στενό χώρο όπως το Αιγαίο και επιχειρούν οπλισμένα με επικίνδυνους ελιγμούς και ακραίες αντιδράσεις, τότε αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνο ατυχήματος πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κόκκινες γραμμές

ΥΕΘΑ

Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, διεμήνυσε ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», τονίζοντας ότι «το κόστος για όποιον επιχειρήσει εχθρική ενέργεια θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η προειδοποίηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου κατά την ομιλία του σε Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανταλλαγής ευχών. «Έχουμε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο. Έναν αντίπαλο, ο οποίος με αυτά που λέει και με αυτά που πράττει και λέει ότι θα πράξει στο άμεσο μέλλον, απειλεί την ύπαρξη μας. Και με την ύπαρξη μας δεν μπορεί να παίξει κανείς» είπε στο μήνυμα του ο Α' ΓΕΕΘΑ.

Αερομαχίες στο Αιγαίο

F41.jpg
ΥΕΘΑ

Τις τελευταίες ημέρες, η τουρκική προκλητικότητα στον αέρα έχει χτυπήσει «κόκκινο». Τα καθημερινά μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν σέβεται πλέον ούτε τις θρησκευτικές εορτές και αργίες. Αντιθέτως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει διατεθειμένος να οξύνει την ένταση για να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα και να ανακόψει τη δυναμική του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μετά τις 10 υπερπτήσεις της Τετάρτης, χθες, η τουρκική Αεροπορία απογείωσε δώδεκα μαχητικά μετά τη δύση του ηλίου, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ατυχήματος.

Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και F-16 πραγματοποίησαν συνολικά έξι υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Γλάρος, τις Οινούσσες και την Παναγιά ενώ σημειώθηκαν και εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής να απογειώνονται άμεσα για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ