ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τους αποφοίτους δραματικών σχολών

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τους αποφοίτους δραματικών σχολών
Αντιπαράθεση Οικονόμου - Ηλιόπουλου με εκατέρωθεν κατηγορίες για τους αποφοίτουςδραματικών σχολών Unsplash

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τους αποφοίτους των δραματικών σχολών και το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη (22/12) πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει τίποτα και πως τα πτυχία τους εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε πως τίποτα δεν αλλάζει και πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική.

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου. Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν. Είναι εντελώς υποκριτική λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, να κραυγάζουν σήμερα, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στον Γιάννη Οικονόμου απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας ότι είτε λέει ψέματα, είτε αγνοεί τους βασικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

«Είναι αδιανόητο να υποτιμά την κρισιμότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, καθώς αυτό ορίζει τις σχέσεις όλων των εργαζομένων του πολιτισμού με το ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποτελεί ντροπή ότι για πρώτη φορά οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών ορίζονται ως απλοί απόφοιτοι λυκείου», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος, εξάλλου, επισημαίνει πως μόνος τρόπος πραγματικά για να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων κλάδων είναι η άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου ΠΔ και πως η άρνηση κατάργησής του θα αποδείξει γι’ άλλη μια φορά τον βαθιά απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη αντιμετωπίζει συνολικά το χώρο του πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

«Για να μην αφήσουμε κανένα ψέμα αναπάντητο, υπενθυμίζουμε ότι με διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στη σχέση τους με την δημόσια διοίκηση είχαν το καθεστώς αποφοίτων ΤΕ. Αυτό καταργεί το συγκεκριμένο ΠΔ», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος, καλώντας παραλλήλως το σύνολο των εργαζομένων του πολιτισμού να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις απέναντι στη «νέα αδικία που επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη»: «Μια κοινωνία με Δικαιοσύνη είναι μια κοινωνία με σεβασμό στον πολιτισμό και στους εργαζομένους του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ