ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχιεπισκοπικές εκλογές Κύπρου: Ευχές ΥΠΕΞ στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την εκλογή του

Αρχιεπισκοπικές εκλογές Κύπρου: Ευχές ΥΠΕΞ στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για την εκλογή του
Το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ορθοδοξία, αναφέρει η ανακοίνωση INTIME (ΑΡΧΕΙΟ)

Συγχαρητήρια ευχήθηκε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο σε νέο αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε δήλωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκόπου Θρόνου της Κύπρου, για τη σημερινή εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ως νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής».

Σημειώνει δε, ότι «το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ορθοδοξία», συμπληρώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκπο μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στα ποιμαντορικά του καθήκοντα».

Το πρωί του Σαββάτου (24/12) ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος εξελέγη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ακολούθησε η προβλεπόμενη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου, στην οποία ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ακολούθησε ο Μητσοπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος με 4 ψήφους, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

Βιογραφικό

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνασίο. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιον Αθηνών (1968-1972) καθώς επίσης και θεολογία (1976-1980). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία στους πιο πάνω τομείς.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος από τον χωρεπισκόπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω καθήκοντά του εργάστηκε και ως καθηγητής της χημείας σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.

Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίησή του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διά της υπ' αριθμόν 507/3.2.94 απόφασής του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη από την Ιερά Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από την εκλογική συνέλευση, που συνήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό, Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθηκε στην έδρα του.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στους διαλόγους με τους Λουθηρανούς και τις Μεταρρυθμισμένες εκκλησίες. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ