ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης από Κωνσταντινούπολη: Στηρίζουμε απόλυτα τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Μπακογιάννης από Κωνσταντινούπολη: Στηρίζουμε απόλυτα τον Εκρέμ Ιμάμογλου
O Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αμερόληπτη κρίση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία της έφεσης, αλλά και την πίστη του στο πολιτικό σθένος του κ. Ιμάμογλου ΑΠΕ/ΜΠΕ

Την απόλυτη στήριξη στον Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τη σταθερή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού του κράτους δικαίου, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα από τη Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί «έναν δήμαρχο που υπηρετεί άξια τη δημοκρατία στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, και στηρίζει στην πράξη τη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», προσθέτοντας με έμφαση πως για να διασφαλιστούν αυτές οι αξίες θα πρέπει να επικρατήσουν η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Όπως σημείωσε, η δημοκρατία που διεκδικεί ο ομόλογός του στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι πολυτέλεια ή ανιστόρητη "επιμονή" κάποιας Δύσης. Είναι ανάγκη για ανάπτυξη, προϋπόθεση για καλύτερη ζωή».

Ο κ. Μπακογιάννης ανέδειξε μέσω της ομιλίας του τη σημασία της επικράτησης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα. «Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας. Άρα και το καλό της Τουρκίας. Βλέπετε, μπορεί τα σύμβολα των κρατών να είναι οι σημαίες τους, όμως οι σημαίες των πόλεων είναι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δημοτικών Αρχών, μόνο κοινά σημεία: Οι αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας», τόνισε.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αμερόληπτη κρίση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία της έφεσης, αλλά και την πίστη του στο πολιτικό σθένος του κ. Ιμάμογλου, επισημαίνοντας ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και το κράτος δικαίου θα κερδίσει κι αυτήν τη μάχη.

«Η προσχηματική πολιτική εξουδετέρωση του Εκρέμ δεν λειτουργεί προς όφελος κανενός και καμιάς κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Γι' αυτό η στάση μας είναι ξεκάθαρη και η υποστήριξή μας σταθερή. Είμαστε σύμμαχοι της δικαστικής αμεροληψίας. Είμαστε υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου. Στεκόμαστε στο πλευρό του Εκρέμ με τον λαό της Κωνσταντινούπολης για τη Δημοκρατία. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η δημοκρατία είναι αξία που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα»

Ο κ. Μπακογιάννης, μετά την ομιλία του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε σε μία παλαιότερη, αντίστοιχη πρωτοβουλία στήριξης με διαφορετικούς «πρωταγωνιστές» και στόχο να καταδείξει ότι η ισχύς των αρχών της δημοκρατίας είναι ανεξάρτητες από τα πρόσωπα και τους ρόλους.

«Για την Αθήνα, η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ένας προκάτοχός μου, πολύ σωστά επισκέφτηκε τον τότε δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, που εκείνη την περίοδο είχε φυλακιστεί άδικα. Έτσι κι εγώ σήμερα στέκομαι δίπλα στον Εκρέμ με την ελπίδα να μη χρειαστεί άλλος δήμαρχος στο μέλλον να εκφράσει τόσο έμπρακτα την αλληλεγγύη του ώστε να μπορούμε να προχωράμε μπροστά για όλα αυτά που ενώνουν όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και τις ίδιες μας τις πόλεις. […] Η δημοκρατία είναι μία αξία η οποία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, τα όρια των θρησκειών και των πολιτισμών. Είναι πολύ μεγαλύτερη από όλους εμάς», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στην ομιλία του, σημείωσε ότι «οι πόλεις και οι δημοκρατίες αναπτύχθηκαν ιστορικά μαζί. Επομένως, οτιδήποτε υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων απειλεί τόσο τις πόλεις όσο και τη δημοκρατία. Για παράδειγμα, ο εκφυλισμός της δικαιοσύνης με ψέματα και η χρήση των δικαστών ως όπλο κατά της αντιπολίτευσης».

«Μία κοινωνία που χάνει το αίσθημα της δικαιοσύνης, χάνει την ευκαιρία να είναι πολιτισμένη. Το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη, που αγωνίζεται για δικαιοσύνη, εκτίθεται σε μία ξεκάθαρη αδικία που δεν ταιριάζει στη συνείδηση του κόσμου, είναι στην πραγματικότητα απόδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Η φαινομενικά νόμιμη απόπειρα πραξικοπήματος στο πρόσωπό μου, αλλά στην πραγματικότητα ενάντια στη θέληση των πολιτών της Κωνσταντινούπολης, ένωσε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν χάσει το αίσθημα της δικαιοσύνης τους σε μία πολύ ευρεία και ισχυρή πλατφόρμα», τόνισε ο κ. Ιμάμογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ