ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Λούλα, κρατάει χρόνια αυτή η φιλία

Τσίπρας - Λούλα, κρατάει χρόνια αυτή η φιλία
Κατά την ορκωμοσία του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα σταθεί δίπλα σε δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως τη Λατινική Αμερική EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στην τρίτη προεδρική ορκωμοσία του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, την 1η Ιανουαρίου, στη Μπραζίλια.

Σύμφωνα με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του στη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που με συμπεριληπτικό πρόγραμμα αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα και που μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κι ακροδεξιές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο τις σύγχρονες δημοκρατίες.

«Η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μέλος της G20 και των BRICS, με τεράστια περιφερειακή ισχύ. Καθοριστικές για την πρόοδό της ήταν οι δύο προηγούμενες θητείες Λούλα, κατά τη διάρκεια των οποίων εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και για να μειωθούν καθοριστικά οι κοινωνικές ανισότητες, μέσα από πρωτοπόρα προγράμματα εξάλειψης της φτώχειας. Η πρόσφατη νίκη του αποτέλεσε, άλλωστε, μια νίκη ενάντια στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αλλά και στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που έλαβαν χώρα κατά την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρίσκοντας μιμητές και στην Ελλάδα», ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ορκωμοσία ο κ. Τσίπρας θα σταθεί δίπλα σε δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως τη Λατινική Αμερική, που έχουν προσκληθεί και θα ταξιδέψουν στη Μπραζίλια.

Τσίπρας και Λούλα, εξάλλου, είναι παλιοί γνώριμοι.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια, το Δεκέμβριο του 2012, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη Λατινική Αμερική στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με ηγέτες και πολιτικά στελέχη σε Βραζιλία κι Αργεντινή.

Σε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, ο τότε πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών είχε απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό: «Μην χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι εκείνη την εποχή, είχε πει πως «στο πρόσωπο του προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε συναντήσει, επίσης, την Ντίλμα Ρούσεφ, διάδοχο του Λούλα και κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας, το Σεπτέμβριο του 2015 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι επαφές Τσίπρα και Λούλα ήταν ανέκαθεν εγκάρδιες.

Αντίστοιχα στενές ήταν και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το PT, οι ηγεσίες των οποίων είχαν συχνές συναντήσεις και κοινές δράσεις.

Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι στα εκατέρωθεν κομματικά συνέδρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λούλα Ντα Σίλβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ