ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση αναζητά δικαίωση με σύνθημα για «δίκαιη ανάπτυξη»

Η κυβέρνηση αναζητά δικαίωση με σύνθημα για «δίκαιη ανάπτυξη»
Οι Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ένας ακόμη «δύσκολος κύκλος» ξεκινάει για την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως τουλάχιστον τον περιέγραψε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την χθεσινή του παρέμβαση έκλεισε ουσιαστικά το μάτι στους υπουργούς του, υπονοώντας με όσα τους είπε ότι προτίθεται να τους δώσει αρκετό χρόνο για να τρέξουν το κυβερνητικό έργο, προτού τους αξιολογήσει στον επόμενο ανασχηματισμό. Εξ αυτού του λόγου, τους παρότρυνε να σηκώσουν τα μανίκια ψηλά, χωρίς να ακούν τις φωνές κριτικής των αντιπάλων, και να φέρουν εις πέρας ό,τι επιτάσσει η «επόμενη ημέρα» μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει επί της παρούσης σχεδιασμό για κυβερνητικό ανασχηματισμό, αντιθέτως έχει αποφασίσει να δώσει χρόνο σ’ αυτήν την κυβέρνηση για να αποδώσει χωρίς την παρουσία της τρόικας και να αξιολογηθεί χωρίς την πίεση της αξιολόγησης. Εκ των πραγμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην κατάθεση νομοσχεδίων που θα συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή με πρώτο και κύριο τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος όπως ο ίδιος ανακοίνωσε περιλαμβάνει κίνητρα για επιχειρήσεις που επενδύουν άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η ηθική διάσταση

Από όσα είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του γίνεται, επίσης, σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην «ηθική» διάσταση της διακυβέρνησης Τσίπρα, στην οποία πιστεύει ότι θα κριθούν πολλά. Προκάλεσε, μάλιστα, την αξιωματική αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνησή του σε ζητήματα ηθικής, ακριβώς για να αποδεικνύει εκείνη με την σειρά της ότι έχει το πλεονέκτημα.

Για το Μαξίμου, η έμφαση από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας, δίκαιης κατανομής των βαρών και προσήλωσης στην καθημερινότητα του πολίτη. Επομένως, ήδη ο πρωθυπουργός προϊδεάζει ότι μέριμνά του είναι να καλύψει τις ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες, ενισχύοντας τους πλέον αδύναμους και όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης περισσότερο από τους άλλους. Η λέξη «κλειδί» που χρησιμοποίησε χθες ο πρωθυπουργός είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και πάνω σ’ αυτήν θα πατήσει για να δικαιώσει την κυβέρνησή του αλλά και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ως εκ τούτου, φαίνεται πως το καλοκαίρι θα αποτελέσει μία μεταβατική περίοδο για την κυβέρνησή του, αφού από Σεπτέμβριο έρχονται συνέδριο, πιθανότατα ανασχηματισμός και, οπωσδήποτε, η τρόικα για τον δεύτερο γύρο της αξιολόγησης. Το καλοκαίρι, πάντως, αναμένεται να είναι βαρύ καθώς όπως είπε η Βουλή θα κλείσει μόνο για λίγες ημέρες τον Αύγουστο, προκειμένου να «τρέξει» νομοσχέδια που θα περάσει η κυβέρνησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ