ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν «πανικό» Μητσοτάκη και κυβέρνηση ακόμα και «νικητών - ηττημένων»

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν «πανικό» Μητσοτάκη και κυβέρνηση ακόμα και «νικητών - ηττημένων»
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι κινήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη σκιά νέων αποκαλύψεων ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων.

Σε αυτές τις εκλογές, ωστόσο, και ιδίως αν χρειαστούν δύο, τα όρια νίκης και ήττας δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Γι’ αυτό και η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν θα πρέπει να λογίζεται τοις μετρητοίς αν ναι μεν το κόμμα του είναι δεύτερο, αλλά η διαφορά του από τη ΝΔ είναι μικρή κι έχει καταφέρει να συγκρατήσει το 31,5% του 2019.

Σε αυτή την περίπτωση η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει, στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να αξιοποιήσει την πρώτη διερευνητική εντολή, να έρθει σε προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμπεριλαμβάνουν το ΜέΡΑ 25 στην εξίσωση της δημόσιας συζήτησης περί κυβερνητικών συνεργασιών γιατί στόχος της είναι η αποψίλωση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη σε σημείο ώστε να μην έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια αριστερή δεξαμενή, αλλά και γιατί στην περίπτωση που στο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελαν να υπάρχει στο Κοινοβούλιο αριστερή αντιπολίτευση.

Όπως κι αν έχει και με τη σκανδαλολογία καλά να κρατεί, στην Κουμουνδούρου αυξάνεται η αισιοδοξία για εκλογική πρωτιά που θα καταστήσει όλες τις υπόλοιπες σκέψεις σενάρια επί χάρτου.

Την ίδια ώρα, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου αξιολογούν ως έμμεση παραδοχή πανικού τη στροφή Μητσοτάκη ως προς τη σημασία των εκλογών με απλή αναλογική.

Εκτιμούν, δηλαδή, πως ο πρωθυπουργός φοβάται πως μια χαλαρή ψήφος στις πρώτες κάλπες θα οδηγήσει είτε σε ήττα του είτε σε επικράτησή του με τόσο μικρή διαφορά ώστε στις δεύτερες κάλπες και με την πόλωση που θα επικρατήσει ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο, πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει εδώ και καιρό -από το περασμένο καλοκαίρι όταν και ξέσπασε η υπόθεση των παρακολουθήσεων- την πρωτοβουλία των κινήσεων κι αυτό φάνηκε και με τη διαρροή περί αύξησης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της επιτυχίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σχετικού σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται στη νεολαία.

Εκεί, όμως, που εντοπίζουν το μεγαλύτερο πανικό Μητσοτάκη είναι στην υπόθεση των υποκλοπών.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι κινήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη σκιά νέων αποκαλύψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ