ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνατος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Διυπουργική επιτροπή στο Μαξίμου – Τι θα συζητηθεί

Θάνατος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Διυπουργική επιτροπή στο Μαξίμου – Τι θα συζητηθεί
Διυπουργική επιτροπή για το τελετουργικό και τις λεπτομέρειες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Διυπουργική επιτροπή για το τελετουργικό και τις λεπτομέρειες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που πέθανε χθες Τρίτη (10/1) σε ηλικία 82 ετών, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ορισμένες από τις αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του οι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Παύλος και Νικόλαος, είχαν ενημερώσει το Μαξίμου και ειδικότερα τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, είχαν εκφράσει τις επιθυμίες της οικογένειας σχετικά με το τελετουργικό της ταφής, ωστόσο τότε δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις ούτε είχαν γίνει δεσμεύσεις από κυβερνητικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά του θα επιθυμούσε εκλιπών να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι προσώρας το σενάριο που προκρίνει η κυβέρνηση.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί στο Τατόι, στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων, όπου έχει ταφεί και η μητέρα του το 1981.

Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το ενδεχόμενο η κηδεία του να πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη -ωστόσο και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να προκρίνεται από πλευράς της κυβέρνησης.

Η στενή του οικογένεια -τα παιδιά του, τα εγγόνια του και οι δύο αδελφές του Ειρήνη και Σοφία- βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, γνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.

Στη σημερινή σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 9:30πμ, αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το πολιτειακό έχει επιλυθεί με ξεκάθαρο τρόπο από το 1974 -κάτι το οποίο υπερτόνισε άλλωστε και στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για «τον τυπικό επίλογο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974».

Ερώτημα αποτελεί ακόμη πού θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία, με προφανή προορισμό να είναι η Μητρόπολη Αθηνών.

Κατόπιν συνεννόησης της οικογένειας με την εκκλησία αναμένεται να αποφασιστεί και το εάν θα υπάρξει η δυνατότητα κάποιες ώρες πριν την κηδεία να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Υπόψιν αναμένεται να ληφθεί και το γεγονός ότι στην Αθήνα αναμένεται να καταφθάσουν εκπρόσωποι βασιλικών οίκων, με τους οποίους είχε δεσμούς η οικογένεια Γλύξμπουργκ.

Μεταξύ αυτών και η βρετανική βασιλική οικογένεια, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του διάδοχου Ουίλιαμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ