ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την κηδεία του

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την κηδεία του
ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ως ιδιώτης θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως αποφασίστηκε στην διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης (11/1).

Όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, κοντά στους προγόνους του ενώ ο ναός όπου θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία θα οριστεί κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με την οικογένεια Γλύξμπουργκ.

Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε, τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά του θα επιθυμούσε εκλιπών να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, σενάριο που τελικώς δεν προκρίθηκε από την κυβέρνηση.

Η στενή του οικογένεια -τα παιδιά του, τα εγγόνια του και οι δύο αδελφές του Ειρήνη και Σοφία- βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, γνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.

Μητσοτάκης: Η Ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ιστορία θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής.

Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Υπογράμμισε δε, πως μετά το θάνατό του γράφεται τώρα, σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974.

«Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε:

«Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.


Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.


Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974.


Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής.


Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.


Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ