ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο σποτάκι ΣΥΡΙΖΑ για νεολαία κι εργασιακά: Πώς να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι

Νέο σποτάκι ΣΥΡΙΖΑ για νεολαία κι εργασιακά: Πώς να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι
Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι «πολλές και καλές δουλειές» που υποσχέθηκε στους νέους ο κ. Μητσοτάκης το 2019 τελικά αφορούσαν μόνο τον «στρατό των γαλάζιων μετακλητών»

Με νέο σποτάκι που απευθύνεται κυρίως στη νεολαία κι αφορά αυτήν τη φορά τα εργασιακά επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Το προωθεί, μάλιστα, μέσω των προσωπικών του σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι «πολλές και καλές δουλειές» που υποσχέθηκε στους νέους και τις νέες της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 τελικά αφορούσαν μόνο τον «στρατό των γαλάζιων μετακλητών, των γαλάζιων golden boys και τις στρατιές των Πάτσηδων» του μητρώου στελεχών της ΝΔ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα μέσα από το ανεξέλεγκτο πάρτι των απευθείας αναθέσεων και πλουτίζουν εις βάρος του ιδρώτα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε ημέρα αποκαλύπτονται νέα πρόσωπα και προκαλούν ίλιγγο τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν καταλήξει με παράνομους τρόπους σε «γαλάζιες» τσέπες, την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μισό μήνα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ σε προσλήψεις γαλάζιων παιδιών διορίζοντας κάθε δύο ημέρες τρεις μετακλητούς, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Και μάλιστα με αυξημένο μισθό κατά 70% σε σχέση με το 2019 και βασικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου, ενώ το 2019 για το 90% των υπαλλήλων χρειαζόταν πτυχίο πανεπιστημίου. Καθεστώς αναξιοκρατίας και κατασπατάλησης πόρων που επιτείνουν το αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στις νεότερες ηλικίες με βασική επίπτωση πολλοί από αυτούς να αναζητούν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας», υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, παρατηρούν πως η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας: «Στις διάφορες εκδοχές με τις οποίες εκδηλώνεται- ανασφάλεια για τη θέση εργασίας, μειωμένη απασχόληση, άτυπη απασχόληση, χαμηλοί μισθοί και μισθολογικό χάσμα κ.λπ.- πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους και εργαζόμενες. Συνθήκη που γίνεται ασφυκτική μετά και την ευρείας κλίμακας απορρύθμιση των εργασιακών με τους νόμους Μητσοτάκη- Χατζηδάκη».

Παράλληλα, επισημαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ πως η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,3% το Νοέμβριο του 2022 από 27,9% τον Οκτώβριο, ενώ «εξαιτίας του διευρυμένου καθεστώτος της επισφαλούς απασχόλησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που οι νόμοι Χατζηδάκη διευκόλυναν», ένα υψηλό ποσοστό των νέων εργαζόμενων αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Επίσης, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εργαζόμενων φτωχών στη χώρα μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους: «Αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αδυναμία ενός ανησυχητικά μεγάλου μέρους εργαζομένων- ακόμα και όσων έχουν σταθερή απασχόληση- να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι βασικές ανελαστικές δαπάνες (στέγη, τροφή, λογαριασμοί ενέργειας κ.λπ.) εξαντλούν ή και υπερβαίνουν το ύψος του εισοδήματος των πολιτών από την εργασία τους. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση αυτή επιτείνει και τα αισθήματα απογοήτευσης/μη ικανοποίησης από την εργασία, καθώς το ζήτημα της επιβίωσης διαπλέκεται με αυτό της αναγνώρισης».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως η ανάγκη της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων, την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την αποτροπή νέου κύματος brain drain αποτελούν βασικές προγραμματικές της προτεραιότητες, κάτι που επισημαίνει κι ο κ. Τσίπρας σε δημόσιες παρεμβάσεις του, τόσο και κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, όσο και σε θεματικά συνέδρια του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οι τρόποι για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι: η επένδυση στην έρευνα και στη γνώση. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους και καλές αμοιβές.

«Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο ώστε να κουμπώσει πάνω του το ανθρώπινο δυναμικό που μένει αναξιοποίητο. Π.χ. σήμερα σχεδιάζουμε μία οικονομία με κεντρικό ζήτημα την πράσινη μετάβαση. Θα χρειαστούν επιστήμονες που να έχουν σπουδάσει σχετικό αντικείμενο και να συμβάλλουν. Παρομοίως και για την ψηφιακή μετάβαση», δηλώνει πολύ συχνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, προσθέτοντας πως η χώρα δεν έχει μέλλον αν οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ασφαλείς και πως πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας ώστε να απελευθερωθεί το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν αιχμή του δόρατος την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και τη θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Επομένως, για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ.

Βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τα εργασιακά επιπλέον αποτελούν: η κατάργηση νόμων Χατζηδάκη, η επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, η επανίδρυση του ΣΕΠΕ και η σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

«Σε αυτή τη συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ απευθύνεται στους νέους και τις νέες της χώρας με συγκεκριμένες, δίκαιες και κοστολογημένες προτάσεις- μέτρα. Για την αντιστροφή αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, απαιτείται πολιτική αλλαγή για την αποκατάσταση του αισθήματος της δικαιοσύνης παντού, σε όλους τους τομείς που θα δίνουν προοπτική και περιεχόμενο στη ζωή των νέων ανθρώπων», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ