ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Διάσκεψη των Προέδρων: Δεν βγήκε λευκός καπνός για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Βουλή - Διάσκεψη των Προέδρων: Δεν βγήκε λευκός καπνός για τις Ανεξάρτητες Αρχές
Όπως όλα δείχνουν η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, του ΕΣΡ καθώς και μελών άλλων Ανεξάρτητων Αρχών που έληξε η θητεία τους, μετατίθεται για μετά τις εκλογές EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Δεν βγήκε λευκός καπνός από τη Διάσκεψη των Προέδρων για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έληξε από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 που συνεπάγεται συναίνεση και κόμματος της αντιπολίτευσης δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και ως εκ τούτου το θέμα δεν τέθηκε καν στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Το ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα που φορτίστηκε περαιτέρω μετά και τη γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν αφήνει περιθώρια συναινέσεων και όπως όλα δείχνουν η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ αλλά και του ΕΣΡ καθώς και μελών άλλων Ανεξάρτητων Αρχών που έληξε η θητεία τους μετατίθεται για μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η πρόταση του Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 3/5, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται διακομματική συμφωνία στα πρόσωπα που θα προταθούν. Πέραν της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ υπάρχουν εκκρεμότητες και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπου η θητεία του προέδρου και μελών της έληξε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη η θητεία του οποίου έληξε το καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους επεσήμανε πως το ζήτημα θα τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων εφόσον υπάρχει πλειοψηφία που να διασφαλίζει την αντικατάσταση των μελών της επιτροπής, σημειώνοντας πως η βουλή έχει ήδη αντικαταστήσει μέλη από 7 Ανεξάρτητες Αρχές με διακομματική συναίνεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ