ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου
Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη γνωμοδότηση EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκούν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου σχετικά με την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μετά την τοποθέτηση 16 συνταγματολόγων επί της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται εάν θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση «ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του τονίζει ότι η παρέμβαση των συνταγματολόγων αποτελεί «ηχηρό καμπανάκι» για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου.
«Ας μείνει επιτέλους κάτι όρθιο από την επέλαση του επιτελικού κράτους και της συμμαχίας των προθύμων, που με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού λειτουργούν πλέον προδήλως αντισυνταγματικά», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Εδώ και δύο ημέρες το σύνολο των νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων της χώρας έχουν αποδομήσει λέξη προς λέξη την πρωτοφανή γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου και το επιχειρούμενο μπλόκο στο έργο διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κατά το Σύνταγμα μοναδική αρμόδια ΑΔΑΕ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια» ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του;»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Η παρέμβαση των δεκαέξι συνταγματολόγων αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Πρόκειται για μια έκκληση που παραθέτει αυστηρά και αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα, υπερβαίνει την κομματική συζήτηση και αποτελεί σαφέστατη μομφή προς όσους επιχειρούν να αποψιλώσουν τις ανεξάρτητες αρχές από τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες υπηρετώντας ένα σχέδιο κατάληψης όλων των «αρμών της εξουσίας».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχοντας συνείδηση των ευθυνών, που απορρέουν από το γεγονός ότι αποτελεί συνεχιστή και θεματοφύλακα των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού και του τόπου, δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων του κράτους δικαίου.

«Ας μείνει επιτέλους κάτι όρθιο από την επέλαση του επιτελικού κράτους και της συμμαχίας των προθύμων, που με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού λειτουργούν πλέον προδήλως αντισυνταγματικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ