ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης γλίτωσε ένα, αλλά έφαγε το δεύτερο αυτογκόλ»

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης γλίτωσε ένα, αλλά έφαγε το δεύτερο αυτογκόλ»
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «θεσμικό θράσος» και «πανικό» Μητσοτάκη Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γλίτωσε ένα αυτογκόλ, αλλά όχι κι ένα δεύτερο». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις κινήσεις του πρωθυπουργού ως προς την κηδεία Γλύξμπουργκ και την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ως προς την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά και την απόφαση αυτή να είναι ιδιωτική, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να καλοπιάσει με αυτόν τον τρόπο τους πολύ περισσότερους από τους βασιλικούς κεντρώους ψηφοφόρους, τους οποίους έχει απογοητεύσει με τις πολιτικές του.

Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να σημειώσουν πως οι φιλοβασιλικές «παραφωνίες» κάποιων υπουργών και βουλευτών της ΝΔ δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την τακτική Μητσοτάκη, αλλά μάλλον τη σιγοντάρουν στην κατεύθυνση κατευνασμού του εναπομείναντος βασιλικού ακροατηρίου.

Από την άλλη, όμως, θεωρούν στην Κουμουνδούρου πως η γνωμοδότηση Ντογιάκου, την οποία αποδίδουν απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από τις υποκλοπές η οποία είχε ατονήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πρόσφερε νέα ευκαιρία συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μέσω και της συλλογής υπογραφών συνταγματολόγων που δεν ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της καταδίκης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γενικότερα από το νομικό κόσμο της χώρας.

Πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως το «θεσμικό θράσος» που επιδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης μαρτυρά τον πανικό και τον εγκλωβισμό του εξαιτίας δικών του επιλογών οι οποίες δεν του δίνουν μεγάλο περιθώριο κινήσεων.

Από εκεί και πέρα, δεν θεωρούν λήξαν το θέμα με την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, πιστεύοντας ότι θα κλιμακωθεί η πίεση στον Κυριάκο Βελόπουλο να συναινέσει, ακόμα και με απειλές.

Όπως κι αν έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν ζητήσει την κλήση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στη Θεσμών και Διαφάνειας την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία μόνο να καθυστερήσει μπορεί κι όχι να ματαιώσει.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, δηλώνουν πως η ΑΔΑΕ με τις έρευνές της έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρακολούθηση αρκετών από τους πολιτικούς, δημοσιογράφους και στρατιωτικούς τα ονόματα των οποίων έχουν βρεθεί σε σχετικές λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρούν πως ναι μεν μπορεί να μην έχουμε διαλεύκανση της υπόθεσης μέχρι να στηθούν οι κάλπες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτή να είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ