ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα κάνει απωθήσεις και συμπεριφέρεται απάνθρωπα

Τσαβούσογλου για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα κάνει απωθήσεις και συμπεριφέρεται απάνθρωπα
AP Photo/Arnulfo Franco

Νέα επίθεση κατά της Αθήνας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για ακόμη μια φορά, σε ομιλία του αναφορικά με το μεταναστευτικό είπε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει απωθήσεις και συμπεριφέρεται απάνθρωπα σε ανθρώπινες ζωές, ενώ παράλληλα ενέπλεξε και την Κύπρο.

Έτσι, στο πλαίσιο μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ξανά να κάνει το άσπρο... μαύρο: «Η πρόσκλησή μας είναι ανοιχτή. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι 2 μέλη σας το εμποδίζουν, αλλά η πρότασή μας είναι ανοιχτή.

Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί, πώς μπορούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο, την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή της ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε ο ένας τον άλλον.

Αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε για τη Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου επέστησε την προσοχή στη δίκαιη κατανομή των πλούτων και δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Αντόνιο, δεν έχουμε λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι δύο από τα μέλη σας το εμποδίζουν αυτό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος εμποδίζουν την Διάσκεψη.

Ο Ερντογάν, έχει προτείνει την πραγματοποίηση μιας Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα συζητηθούν σύμφωνα με τον ίδιο όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ των κρατών.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης, όπου σημείωσε ότι είναι έτοιμη η Άγκυρα να διαβουλευτεί με το Κάιρο για τη Λιβύη, τονίζοντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα συμβάλει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέροντας ότι η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ ξεκίνησε με προκλήσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «τέτοιες προκλήσεις δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Σημειώνοντας ότι είχαν λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η συνέχιση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν σημαίνει «υποστήριξη των παράνομων εποικισμών του Ισραήλ ή αγνόηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Σε ότι αφορά το σύστημα αεράμυνας SAMP-T, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι το SAMP-T πρέπει να μετατραπεί σε ένα αμυντικό σύστημα που θα είναι τουλάχιστον τόσο γνωστό και επιθυμητό όσο και τα άλλα και τόνισε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ιταλία και τη Γαλλία στο πλαίσιο αυτό.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως «κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, δεν θα μιλήσουμε μόνο για τα F-16 και τις κυρώσεις, αλλά θα συζητήσουμε και όλα τα θέματα που απασχολούν τη σχέση μας.

Φυσικά, θα εξετάσουμε και τη Συρία. Επειδή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Αυτό είναι μια απειλή για εμάς. Ομοίως, η Ρωσία δεν τηρεί την υπόσχεσή της για αυτό το θέμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ