ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεσμεύομαι να το εμποδίσω»: «Όχι» Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία

«Δεσμεύομαι να το εμποδίσω»: «Όχι» Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία
AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δεσμεύεται να συνεχίσει να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει να απειλεί τους συμμάχους των ΗΠΑ και να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιοποιεί το Politico, ο Μπομπ Μενέντεζ τονίζει ότι αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ενώ παράλληλα υιοθετεί ανησυχητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές απέναντι στους γείτονες – συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να σκέφτεται την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία (συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων) και F-35 στην Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές, να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία -απελευθερώνοντας δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης- και αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχός, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση».

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το Politico, ο Μενέντεζ έχει ενημερώσει τον Λευκό Οίκο από τον Δεκέμβριο ότι δεν σκοπεύει να αποδεχτεί την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, η πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα θα φέρει ως όρο την αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει δύο φορές τις ενταξιακές διαδικασίες για την είσοδο των δύο αυτών χωρών στην βορειοατλαντική συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ