ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι θέμα ανταλλαγής» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του μουσείου Ακρόπολης

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι θέμα ανταλλαγής» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του μουσείου Ακρόπολης
Όπως τόνισε ο κ. Σταμπολίδης, η Ιταλία επέστρεψε χωρίς κανέναν όρο το θραύσμα Fagan με χαρακτηριστικό ότι πλέον η κυριότητα του ανήκει εξ' ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος (AP Photo/Matt Dunham, File)

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Αlpha και αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στην επιστροφή τους στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Σταμπολίδης τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής και είπε ότι όταν η προηγούμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε κάτι αντίστοιχο, λίγο μετά σταμάτησε να είναι πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο ίδιος, το 78% του βρετανικού λαού επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, με βάση έρευνα που έχει γίνει στην χώρα και σημείωσε ότι «όσοι υπουργοί δεν ακούς τη φωνή του λαού τους, δεν μένουν για πολύ καιρό εκεί», σχολιάζοντας την υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας με την κυβέρνηση της χώρας παράλληλα να πετάει το μπαλάκι στο βρετανικό Μουσείο.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια και με αφορμή δήλωσή του ότι «η επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι διμερές ζήτημα», σημείωσε ότι «τα αρχιτεκτονικά Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία μοναδική περίπτωση για όλες τις επιστροφές μνημείων, γιατί ο Παρθενώνας στέκει επί 2,500 χρόνια στην Ακρόπολη και από αυτό το μνημείο λείπουν τα μέλη του, μέλη ενός σώματος».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της UNESCO για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα το 2021, κάνοντας λόγο για «παγκόσμια αντιστροφή του κλίματος» και για το ότι είναι «ηθικό, νόμιμο, δίκαιο και διακυβερνητικό να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και να επανενωθούν» όπως είπαν οι χώρες της UNESCO τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Όπως σημείωσε, «δεν είναι επιχείρημα αυτό που λένε ότι αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα "παγκόσμια μουσεία" θα αδειάσουν».

«Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές, αλλά δείτε το παράδειγμα της Ιταλίας και όχι το τι λέει το Bloomberg και τα προπαγανδιστικά των Άγγλων».

Όπως τόνισε, η Ιταλία επέστρεψε χωρίς κανέναν όρο το θραύσμα Fagan με χαρακτηριστικό ότι πλέον η κυριότητα του ανήκει εξ' ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος.

Το ίδιο έγινε και με τα θραύσματα που είχε στην κατοχή του το Βατικανό και αναμένονται να ενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης την Άνοιξη.

«Αφήστε τις ανταλλαγές με τους Άγγλους, και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Όταν θέλεις να ζυμώσεις, δεν κοσκινίζεις για μήνες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το πότε θα μπορεί να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αν είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή τους, είπε ότι «στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, δεν είναι στρατηγική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ