ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Επόμενος στόχος της κυβέρνησης η δίκαιη ανάπτυξη

Αλ. Τσίπρας: Επόμενος στόχος της κυβέρνησης η δίκαιη ανάπτυξη
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σύνθημα ότι η χώρα στοχεύει πλέον να εισέλθει σε φάση δίκαιης ανάπτυξης στέλνει μέσω του σαββατιάτικου Τύπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

"Η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει", τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών υπογραμμίζοντας πως ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη.

"Ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία", σημειώνει.

Και προσθέτει: "Μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη".

Σχετικά με συμφωνία για το χρέος, ο πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος υποστηρίζοντας πως "ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών" και συμπληρώνοντας ότι "για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις".

Στέκεται ιδιαίτερα ότι "η συμφωνία προβλέπει 'κόφτη χρέους' που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της".

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα για να αξιολογηθεί η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι στα υπουργεία "υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες" αλλά η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί ότι "η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης".

Κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα πορεία του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

"Καταγγέλει τον λαϊκισμό", αναφέρει ο κ. Τσίπρας, "αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα-ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ".

Μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι "θέλουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα".

"Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού", επισημαίνει. Παράλληλα, σημειώνει ότι η κριτική από τα αριστερά και από κοινωνική σκοπιά "είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να την ακούμε προσεκτικά".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ