ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alco: Το δίλημμα, κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και η δεύτερη ευκαιρία

Δημοσκόπηση Alco: Το δίλημμα, κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και η δεύτερη ευκαιρία
Πώς βλέπουν οι πολίτες το 2023 για την οικογένεια και τα οικονομικά τους AP / Yorgos Karahalis

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ή αυτοδύναμης κυβέρνησης, για την ακρίβεια αλλά και για το πού θα έδιναν μια δεύτερη κυβερνητική θητεία, τοποθετούνται οι πολίτες στην πρώτη δημοσκόπηση της Alco για το 2023, που είναι χρονιά εκλογών.

Η δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. διενεργήθηκε από τις 9 έως 13 Ιανουαρίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.002 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρώτο μέρος της έρευνας, οι πολίτες απάντησαν ότι θα προτιμούσαν μία δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειές τους από ό,τι το 2022, το 33% απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα, το 14% απάντησε το ίδιο καλά, ενώ το 22% απάντησε πως θα είναι χειρότερα και το 21% το ίδιο κακό.

Για την ακρίβεια, το 38% υποστηρίζει ότι ευθύνεται η διεθνής κρίση, έναντι του 25% που απαντά ότι ευθύνεται η κυβέρνηση, ενώ το 32% εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.

Στην ερώτηση, πλησιάζοντας στο τέλος της τετραετίας, πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες, το 31% απάντησε χειρότερη το 25% «όσο κακή περίμενα», το 21% «όσο καλή περίμενα» και το 12% καλύτερη.

Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, το 41% (έναντι 35% το Νοέμβριο 2022) απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% (32% το Νοέμβριο) τα ίδια. Καλύτερα, απάντησε το 23%.

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα, το 33% απάντησε υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού, το 24% υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29% απάντησε σε «κανέναν από τους δύο».

Στο δίλημμα «κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας», το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ